Reinsalu: presidendi otsus tuli üllatusena

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liidu liikmele Urmas Reinsalule tuli presidendi otsus tagasi lükata palkade külmutamise eelnõu, üllatusena.


Edasiste plaanide kohta rääkis Reinsalu Postimees.ee'le, et parlament arutab järgmisel nädalal eelnõu uuesti läbi ning võtab vastu otsuse.

Parlamendil on otsuse tegemisel kaks võimalust - kas nõustuvad presidendi argumendiga ning võtavad eelnõu uuesti menetlusse või võtavad eelnõu muutmata kujul vastu.

Teise variandi puhul on seaduse edasine saatus presidendi kätes, kellel on tegutsemiseks samuti kaks võimalust - kas võtab seaduse muutmata kujul vastu või saadab riigikohtusse, kus selle menetlemine võtab aega maksimaalselt neli kuud.

«Praegu kulutame mõttetult aega vaidlemise peale, kas tõlgendame põhiseadust eesmärgipäraselt või lähtume lihtsalt vormilisest sättest. Moodne õiguskultuur põhineb sellel, et õigust tõlgendatakse eesmärgist ja tema taotlusest lähtuvalt,» ütles Reinsalu.

Urmas Reinsalu sõnul president ja parlament tülis omavahel ei ole. «Neil on erinev õigusteoreetiline vaidlus.»

Reinsalu arvates põhiseaduse vastasust ei olnud. «Presidendi poolt oli see poliitiline samm, aga evidentset põhiseadusevastasust ei olnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles