President tõmbas riigikogu palkade külmutamisele vee peale

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal
Riigikogu saal Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves jättis välja kuulutamata kolmapäeval riigikogus heaks kiidetud seaduse, mis külmutanuks parlamendisaadikute palgad.


Ilves väitis, et jättis seaduse välja kuulutamata, sest lähtus kohustusest kaitsta põhiseadust, mille 75. paragrahv ütleb: «riigikogu liikme tasu ning piirangud muu töötulu saamisel sätestab seadus, mida tohib muuta riigikogu järgmise koosseisu kohta.»

«Põhiseaduse sättes sisalduv keeld on ühemõtteline,» märkis Ilves.

Ta tõdes, et on lugenud väiteid, et põhiseadusest mööda vaatamise kasuks rääkivat rahva enamiku poolehoid.

«Arvamus, et mõnes kohas võib põhiseadust eirata, kui seda toetab osa rahvast, viib Eesti riigi ohtlikule teele,» rääkis Ilves.

«Põhiseadus on meie riikluse alus. Seda ei tohi tuua ohvriks mistahes ettekäändel.»

Põhiseadust ignoreerides, sellest mööda hiilides või seda kerglaselt võttes seatakse tema sõnul ohtu õigusriigi põhimõtted, millele meie riik toetub.

«Õigusriiki tuleb kogu aeg tugevdada, mitte nõrgendada. Minu kohus on jääda kindlaks oma ametivandele ja kaitsta põhiseadust.»

Ilves tõdes, et kui riigikogu peab vajalikuks muuta parlamendiliikmete töö tasustamise korda, siis selline õigus tal on.

«Kuid, seda tuleb teha kooskõlas põhiseadusega. Riigikogul on võimalik muuta ettenähtud korras põhiseaduse paragrahvi 75 või võtta vastu seadus, mis jõustub parlamendi järgmise koosseisu jaoks.»

Kui kehtima jääb senine kord, kerkib riigikogu realiikme palk aprillis umbes 6000 krooni võrra. See summa tuleneb rahandusministeeriumi prognoosist, et keskmine palk on IV kvartalis 13 706 krooni. Uuel nädalal võib see summa küll pisut väheneda. Sel juhul peab umbes 30 miljoni krooni võrra kosuma ka riigieelarve.

Seadus, mille eesmärk on hoida riigikogu liikmete palku kuni 2011. aasta märtsis toimuvate valimisteni praegusel tasemel, läks läbi õige napilt. Veel vahetult enne hääletuse lõppu seisis tablool number 49. Lõpuks lõi spiikri haamer ära 53 poolthäält minimaalselt hädavajaliku 51 asemel, mida alla poole saali tervitas tugeva aplausiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles