Reform boikoteerib saadikute palga külmutamise hääletust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii palju poolthääli saadikute palkade külmutamise kava kolmapäeval kindlasti ei saa, sest Reformierakond on otsustanud seda hääletust boikoteerida.
Nii palju poolthääli saadikute palkade külmutamise kava kolmapäeval kindlasti ei saa, sest Reformierakond on otsustanud seda hääletust boikoteerida. Foto: Peeter Langovits

Reformierakond otsustas täna, et nad ei osale sel kolmapäeval riigikogu saadikute palkade nn külmutamise eelnõul.

«Me küll toetame uue palgasüsteemi kehtestamist riigikogu liikmetele ja selle lahtisidumist keskmisest palgast, kuid põhiseadus lubab seda teha vaid järgmisele koosseisule,» ütles Reformierakonna pressiesindaja Toomas Viks Postimees.ee'le.

Seetõttu otsustas fraktsioon täna, et kolmapäeval ei osaleta riigikogu saadikute palkade külmutamise eelnõu hääletusel.

Teine suurfraktsioon, kelle häältest sõltub eelnõu vastuvõtmine, Keskerakond, otsustas täna, et hääletavad saadikute palkade külmutamise poolt.

«Nendel kahel eelnõul [kõrgemate riigiametnike ja riigijuhtide ning saadikute palkade külmutamise eelnõud] me täna ei peatunud, lihtsalt konstateerisime, et kui eelnõu on jõudnud kolmandale lugemisele, kui ta nii kaugele on jõudnud, et siis me loomulikult võtame selle vastu, kuna me oleme selle koos algatanud ja teinud,» sõnas Keskfraktsiooni juht Vilja Savisaar Postimees.ee'le.

Savisaare sõnul otsustab president, kas ta kuulutab saadikute palkade külmutamise seaduse välja või mitte.

«Kahtlemata mina olen jätkuvalt seda meelt, et see on põhiseadusega vastuolus ja põhiseadust ei tohi nii kergekäeliselt muuta,» ütles ta, kuid kinnitas, et hoolimata oma eriarvamusest hääletab ta kolmapäeval eelnõu poolt.

«Meil on fraktsiooni otsus ja ma allun fraktsiooni otsusele,» sõnas ta.

Riigikogu otsustab kolmapäeval, kas võtta vastu Eesti keskmise palgaga seotud ametipalkade maksmise ajutise korralduse seaduse eelnõu ja riigikogu liikme palga ajutise korralduse seaduse eelnõu.

Kui ametnike ja teiste riigijuhtide palkade külmutamisega on saadikud päri, siis oma palga külmutamisele on osa riigikogulasi vastu, väites, et põhiseadus keelab riigikogul muuta oma palgasüsteemi.

Eelmisel nädalal toimunud põhiseaduskomisjonis toetas vaid kolm komisjoni liiget ettepanekut panna palgaseaduse eelnõu 19. novembril lõpphääletusele. Toona ei hääletanud Reformi- ja Keskerakonda kuuluvad saadikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles