Sigrid Kõiv: Pandora poliitika

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon ähvardab üksikkandidaadina riigikokku püüelnud Leo Kunnast sunnirahaga, sest valimiskulude aruandes on märkimata kahe mitterahalise annetuse maksumus. Kunnas omakorda leiab, et komisjon tegeleb numbreid nõudes vaid formaalse kontrolliga.



Kõnealused erakonnaseaduse muudatused kulgesid möödunud aastal üle kivide ja kändude. Muudatuste sisseviimine oli ilmselgelt sunnitud pigem avalikust survest kui erakondade tõsisest soovist oma rahastamist läbipaistvaks muuta. Muudatuste sisu kritiseeriti kui ebapiisavat nii menetlemise ajal kui ka vastuvõtmise järel. Ent nüüd on see seadus olemas, kõigile teada ning, meeldib või mitte, ka täita.

Formaalsuse kahtlus seal muidugi on, ent ühe erandi tegemine muudaks kasutuks kogu järelevalve komisjoni tegevuse. Sest seda erandit tahaksid kõik. Ja ei pea olema liiga lennukas kujutlusvõime, et mõista, mis siis lahti läheks: aruannete põhjal hakkaksidki kampaaniad pikapeale käima mitterahaliste annetuste toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles