Komisjonis tekitab segadust Keskerakonna majamüük Pettaile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Pettai.
Paavo Pettai. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Erakondade rahastamise järelevalve komisjonis tekitab küsimusi, kas Keskerakonna Tartus asuva kinnistuosa müümine Paavo Pettaile oli tulu erakonna varalt või füüsilise isiku annetus.

Komisjon juhib tähelepanu, et Keskerakond märgib valmiskampaaniaks kasutatud 250 000 euro päritoluks tulu erakonna varalt, kuid vahendite laekumise allikana on aruandes näidatud füüsiline isik Paavo Pettai, selgub komisjoni kirjast Keskerakonnale.

«Kui tululiigina käsitada erakonna varalt saadud tulu, siis ei saa selle allikaks olla füüsiline isik, küll aga vastav tsiviilõiguslik tehing, mille puhul tuleb näidata vara nimetus ja tehingu sisu,» kirjutab komisjon. «Kui vahendi allikaks on näidatud ainult füüsiline isik, siis erakonnaseaduse kontekstis tekib kahtlus, et tegemist on füüsilise isiku annetusega.»

Seega palub komisjon Keskerakonnalt täiendavat selgitust, milline oli selle tulu saamise olemus ja kuidas on sellega seotud Paavo Pettai ning kas tegemist oli varalt saadud tuluga või füüsiliselt isikult saadud annetusega.

Keskerakond müüs selle aasta aprillis pärandusena saadud Tartus asuva kinnistu oma osa ehk 80 protsenti kinnistust erakonna kauaaegsele koostööpartnerile ja Keskerakonna mitme reklaamikampaania teostajale Paavo Pettaile.

Tehingu hind oli 250 000 eurot ning kinnisvara müügist saadud vahendid kasutas Keskerakond riigikogu valimiskampaaniaks, teatas Keskerakonna toona BNSile.

Keskerakond müüs kinnistu üle kolme korra kallimalt kui oli selle maksumuse eksperthinnang. Eelmise aasta alguses pärandusena saadud kinnistu osa maksis eksperthinnangu järgi 1,1 miljonit krooni ehk 70 300 eurot.

Keskerakond kulutas riigikogu valimiste kampaaniale ligi pool miljonit eurot, seega kattis erakond kinnistu müügist poole oma valimiskampaania maksumusest.

Päranduse tegi Keskerakonnale Arnold Kivissar, kes äriregistri andmetel kuulus parteisse alates 2009. aasta maist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles