Tudengiliit: õppelaen ei too suuremat vabadust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) sõnul eksib peaminister Andrus Ansip, väites, et õppelaen toob tudengile suurema vabaduse.

«Laenu määra tõstmine ei ole lahendus üliõpilaste toimetulekuküsimustele ja õpingute rahastamisele. Sestap ei ole peaminister Andsipi väide õige,» ütles homsest EÜLi esimehena alustav praegune aseesimees Eimar Veldre Postimees.ee’le vastuseks tänasel valitsuse pressikonverentsil kõlanud kriitikale.

«Laenu määra tõstmine ei ole kindlasti vabaduse suurendamine, sest lõpuks suurendab see inimese finantskoormust õpingutejärgses elus.»

Rahandusministeeriumi hinnangul on õppelaenude hüvitamise ärakaotamine vähendanud üliõpilaste valmiduselt võtta õppelaenu.

«Põhjamaises kõrgharidussüsteemis on kombeks tagada võrdväärsed võimalused tasuta õppe ja vajaduspõhiste õppetoetustega ning riiklikult garanteeritud ja tihti ka kompenseeritava õppelaenuga,» märkis Veldre.

«Seega kindlasti on täna tervitatav valitsuse kavatsus kaotada õppemaksud ja rakendada uus õppetoetuste süsteem ning üliõpilased loodavad, et valitsus võtab ka õppelaenusüsteemi analüüsimise ette.»

Eraldi küsimus on tema sõnul see, miks valitsus pole varem nendele lahendustele suundunud ja teeb seda alles nüüd.

Peaminister Andrus Ansip väljendas tänasel valitsuse pressikonverentsil oma üllatust, et üliõpilaskondade liit ei soovi õppelaenu piiri tõsta. «Ma ei ole enne kohanud üliõpilasesindusi, kes oleks suurema vabaduse vastu seisnud. Aga olgu see nende enda otsustada,» märkis peaminister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles