Kodanikuühendused pooldavad eurovalimistel avatud nimekirju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament
Europarlament Foto: AFP / Scanpix

Mitu kodanikuühendust kutsub riigikogu toetama ettepanekut võtta järgmise aasta juunis toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel kasutusele avatud nimekirjade meetod.

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) teatel osutuvad avatud nimekirjade puhul valituks need kandidaadid, kelle poolt andsid valijad enim hääli, suletud nimekirjade korral aga need, kelle erakond ise nimekirja etteotsa paigutas.

Kui eelmised valimised toimusid 2004. aastal avatud nimekirjade alusel, siis 2006. aasta lõpus otsustas toonane valitsuskoalitsioon seadustada suletud nimekirjade kasutamise. Liidu teatel kutsuvad vabaühendused, mis kavandavad uute valimiste eel aktiivsemale osalusele õhutavat teavitustööd, riigikogu nüüd uuesti seadust muutma.

«Avatud nimekiri annab valijale rohkem õigust ning tagab, et suuremal hulgal inimestel on võimalik otsustada, kes täpselt Eestit Euroopa Parlamendis esindama hakkavad,» märkis Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.

Peale Avatud Eesti Fondi ja EMSLi kavandavad valimiste eel teavitustegevust ka teised vabaühendused, nende seas Arengukoostöö Ümarlaud, Eesti Euroopa Liikumine, Eesti Looduskaitse Selts ja Eesti Üliõpilaskondade Liit, kes soovivad suurendada inimeste teadlikkust Euroopa Parlamendi tööst ning sellest, kuidas see puudutab Eesti elanike elu ja millised on inimeste võimalused kaasa rääkida parlamendi otsustes.

Kehtiva seaduse kohaselt toimuvad järgmised Euroopa Parlamendi valimised Eestis tuleva aasta 7. juunil suletud nimekirjade alusel. Samas on parlamendi põhiseaduskomisjon andnud riigikogu menetlusse eelnõu, mis muudaks nimekirjad taas avatuks. Eelnõu tuleb riigikogus esimesele lugemisele 11. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles