Valimiste teemal pole võimuerakondadel üksmeelt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu kõnesoov riigikogu istungisaali tablool.
Urmas Reinsalu kõnesoov riigikogu istungisaali tablool. Foto: Toomas Huik

Võimuliitu kuuluvale Reformierakonnale ei meeldi Euroopa Parlamendi valimistel avatud nimekirjadele üleminek, tema koalitsioonikaaslasele IRLile on vastumeelt valimiste-eelse välireklaami tagasitulek tänavatele. Koalitsiooni lagunemiseni need eriarvamused IRLi pollitiku Urmas Reinsalu hinnangul viima ei peaks.

Riigikogu arutab praegu kahte valimisi puudutavat seaduseelnõu ning mõlema suhtes pole võimuliidus üksmeelt. Ometigi ei usu sellist vastuolu ebanormaalseks pidav Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Urmas Reinsalu, et see võiks viia võimuliidu lagunemiseni.

«See ei ole normaalne, et võimuliidu fraktsioonid on eri meelel,» sõnas Reinsalu Postimees.ee'le. Tema sõnul on sellise olukorrani viinud parteide erinev arusaam demokraatliku õigusriigi tähendusest.

«Sellest see võimuliit ei lagune,» kinnitas Reinsalu. Tema hinnangul võib koalitsioon laguneda siis, kui valitsus teeb või jätab tegemata otsuseid, mille tulemusena riigi rahandus nö uppi lendab.

«Seda sorti küsimustes [eri arvamused valimiste teemal - toim] me oleme võimelised kokku leppima, et jääme eriarvamusele. Kuigi see meile ei meeldi, et kummalgi poolel on oma seisukoht, saame me aru, et siin konsensust ei leia,» ütles ta Postimees.ee'le.

Reformierakonda kuuluva ja põhiseaduskomisjoni juhtiva Väino Linde sõnul pole järgmisel aastal toimuvate europarlamendi valimiste asjus komisjonis üksmeelt.

Linde sõnul on nii tema kui ta erakonnakaaslased arvamusel, et praegu on liiga hilja minna europarlamendi valimistel üle nn avatud nimekirjadele.

«Olen ise seisukohal, et see aeg on liiga hiline ja selle muudatuse sisseviimine ei ole põhiseadusega kooskõlas,» sõnas ta Postimees.ee'le.

Linde sõnul pole põhimõtteliselt välistatud, et kui eelnõu jõuab kolmandale lugemisele, võib komisjon teha ettepaneku seda mitte vastu võtta.

Koalitsioonil pole ka üksmeelt eelnõu suhtes, mis lubaks poliitilise välireklaami taas tänavatele. See õiguskantsleri ettepanek ei meeldi Isamaa ja Res Publica Liidule.

«Kuni pole selgelt paika pandud erakondade rahastamissüsteem, ei ole mõtet hakata tegelema täiendava surveallikaga valmiskulutustele ja selle realiseerimisele,» põhjendas Reinsalu, miks nad ei toeta välireklaami lubamist valimiste eel tänavatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles