Isamaa naiskogu: aeg rahvaalgatuseks ja otsedemokraatiaks on küps (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Solman Tallinnas Oleviste kirikus.
Riina Solman Tallinnas Oleviste kirikus. Foto: Peeter Langovits

Isamaa Naiskogu (IREN) leiab, et on aeg astuda samme otsedemokraatia tugevdamiseks ning põhiseaduse muutmiseks moel, mis võimaldaks rahvaalgatuste vormis referendumite korraldamist. 

IRENi esinaine Riina Solman leiab, et otsedemokraatia on saavutanud Eesti ühiskonnas väga laia kõlapinna ning viitab uuringutele, mille põhjal arvab pea kolmveerand vastajatest, et tänases ühiskonnas on vähe võimalusi osaleda riigi poliitiliste otsuste langetamisel. 

«Rahvaalgatuse korras ellu viidavad referendumid võivad aidata lahendada Eesti ühiskonna sõlmküsimusi, millele me tänase poliitilise struktuuri tingimuses ei suuda lahendusi leida,» selgitas Solman.

«Peame Isamaa naiskoguga praeguse kodanikuühiskonna seisukohalt mõistlikuks rahvaalgatuse teemaga edasi liikuda ja soovime, et Isamaa võtab selle ühe teemana oma valimisprogrammi. Eesti on jõudnud sellisesse arenguetappi, kus peaks rahvaalgatust poliitika kujundamisel rohkem kasutama, otsuste tegemisel toetuma enam referendumitele ja rahvaküsitlustele,» ütles Solman.

«Kindlasti vajab rahvaalgatuste elluviimine põhjalikku õiguslikku läbitöötamist, et erinevad poliitilised jõud, sealhulgas Eesti riigile vaenulikud, ei hakkaks seda enda huvides ära kasutama. Samas ei tohiks ära kasutamise kartus rahvaalgatusi välistada,» märgib naiskogu esindaja. 

Isamaa Naiskogu IREN on poliitiline ühendus, mis koondab 430 naisliiget üle Eesti. IRENi ideaaliks on isikuvabadusel põhinev, kristlik-demokraatlikke traditsioone austav ja hooliv ühiskond. IRENi eesmärk on naiste senisest suurem aktiivsus poliitikas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles