Riigikogulane jäi kiiruse ületamisega vahele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseile vahele jäänud Tõnis Kõiv abipolitseinikuna teisi autojuhte kontrollimas.
Politseile vahele jäänud Tõnis Kõiv abipolitseinikuna teisi autojuhte kontrollimas. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Riigikogu liige Tõnis Kõiv tunnistab oma blogis, et jäi kolmapäeva öösel Reformierakonna piirkonnajuhtide kogunemiselt tulles politseile vahele, kuna sõitis lubatust kiiremini.

«Tagasisõit jäi enamasti juba kolmapäeva sisse. Siinkohal tuleb tunnistada vana tõde, et kiirem sõit ei ole ajavõit. Politseinikud teevad oma tööd hästi ja ööpäev läbi,» kirjutab riigikogulane Tõnis Kõiv oma blogis.

Isegi kui kiiruseületamine vormistatakse kiirmenetluses, võtab see saadiku sõnul kokkuvõttes ikka rohkem aega, kui lubatud kiirusega hiljem kohale jõudmine. «Laita tuleb ennast ja kiita tuleb politseinikke,» nendib Kõiv.

Tõnis Kõiv ületas kiirust Tallinna-Tartu maanteel Harjumaal Kose vallas ning sõitis 90-ne alas lubatust 24 km/h kiiremini, ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja.Vahejuhtum toimus 29. oktoobril kella 1 paiku öösel.

Selle rikkumise eest võib karistada kuni 3000-kroonise rahatrahviga. Saadikule määratud trahvi suurust politsei ei avalda. 

 «Vajutasin natuke rohkem gaasi, et kiiremini koju jõuda, sest naine ja poeg ootasid sünnipäevalast koju,» põhjendas Kõiv oma eksimust Järva Teatajale.

Saadik peab politseijuhile aru andma

Lääne prefektuur teatas, et ei vabasta Tõnis Kõivu seoses kiiruseületamise juhtumiga abipolitseiniku kohustustest.

«Juhtum on muidugi kahetsusväärne. Samas Tõnis Kõiv tunnistab oma õiguserikkumist ja on karistuse selle eest juba saanud,» kinnitas ülemkomissar Janno Ruus.

Tema sõnul saadikuga vesteldakse ja selgitatakse, et abipolitseinik peab oma käitumisega olema teistele eeskujuks, mitte ise õigusrikkumisi toime panema.

Abipolitseinik vabastatakse samade reeglite järgi kui politseinikki ehk kui ta paneb toime tahtliku kuriteo, selgitas Lääne prefektuuri pressiesindaja. Tema sõnul väärteo rikkumise alusel vabastamist ei toimu ja seega jääb Tõnis Kõiv abipolitseinikuks edasi.

Saadik noomis kiiruseületajaid

Ajaleht Sakala kirjutab, et 2006. aasta 4. augustil manitses Kõiv nende arvamusleheküljel ilmunud kirjutises liiklejaid eeskirjast kinni pidama ning kritiseeris muu hulgas kiirusepiirangute eirajaid.

«Hästi läheb nendel juhtidel, kes saavad endale lubada sõita maanteel 90-kilomeetrise tunnikiirusega. Mis kõige tähtsam: neile jääb hea enesetunne sellest, et nad ei pea riski piiril kihutades nahast välja rabelema. Mul on aega, mulle meeldib nii rohkem. Mina vaatan küll autoaknast kahetsusega neid, kes minust, hambad risti, mööda kihutavad. Tihtipeale lubaksid minu sõiduk ja autojuhivõimed neile kõigile «ära teha», aga milleks? Mul ei ole vaja maanteel endale ja teistele tõestada, kui hea auto mul on ja kui hästi ma sõita oskan. Mulle on tähtis jõuda sinna, kuhu tahan, ja ma jõuan sinna,» kirjutas toona Kõiv.

Viimastel riigikogu valimistel kogus Kõiv Viljandi- ja Järvamaad ühendanud valimisringkonnas 1926 häält, neist suurema osa Järvamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles