Toom Isamaa lubadusest: valimised lähenevad, igasugust jama võib suust välja ajada (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Liis Treimann

Erakond Isamaa teatas eile, et kirjutab 2019. aasta riigikogu valimiste programmi ühe põhipunktina eesmärgi viia lasteaedade ja põhikooli haridus täielikult eestikeelsele õppele. Keskerakondlane Yana Toom toob välja mitu põhjust, miks taoline lubadus pole tehtav. 

«Valimised lähenevad, igasugust jama võib suust välja ajada, peaasi, et kõlaks,» ütles keskerakondlasest Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom kokkuvõtlikult Isamaa valimislubaduse kohta. 

«Lühidalt – see pole tehtav. Eesti koolid ja lasteaiad ei saa meie lastega hakkama. Füüsiliselt – ei mahu ära. Pedagoogiliselt – kultuuridevahelist kommunikatsiooni tuleb õppida. Poliitiliselt – pole võimalik saavutada sel teemal konsensus ja pole võimalik ka teerulliga venelastest üle sõita. Pole võimalik ka eestlasi veenda, et nüüd iga kolmas su lapse klassivend saab olema venelane,» kirjutas Toom Facebookis.

Toom märkis, et valmislubaduseks kõlab ettepanek vaid juhul, kui on soov kirgi kütta ja valijaid vastandada.

Erakonna Isamaa eestseisus otsustas eile, et kirjutab valimisprogrammi ühe põhipunktina eesmärgi viia lasteaedade ja põhikooli haridus täielikult eestikeelsele õppele, kirjutas ERR

«Praegune olukord, kus me oleme maksumaksja raha eest üles kasvatanud Eestis uue venekeelse põlvkonna, kes ei valda piisavalt eesti keelt, on nende inimeste võimaluste piiramine ja inimõiguste rikkumine. See on ka oht Eesti riigi julgeolekule, majanduslikult koormav ja eesti kultuuri levikut pidurdav,» kommenteeris erakonna esimees Helir-Valdor Seeder. 

Seederi sõnul tuleb Eestis igal aastal tööjõuturule hinnanguliselt üle 3000 Eestis sündinud ja üles kasvanud eesti keelt ebapiisavalt oskava ning lõimumata elanikku, kellest paljud on Eesti kodanikud. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles