Video ja galerii: valitsus otsustas alustada tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamisega (67)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Stenbocki majas kell 12 alanud valitsuse pressikonverentsil teatas peaminister Jüri Ratas, et kabinetiistungil otsustati alustada puidurafineerimistehase eriplaneeringu lõpetamisega.

Ratas teatas pressikonverentsi algul, et ta on korduvalt rõhutanud, et ei soovi juba eos nullida ettevõtjate initsiatiivi kasvatada inimeste jõukust. «Ettevõtted ja suured investeeringud loovad inimestele töökohti ja kasvatavad terve ühiskonna jõukust. Samas on selge, et kohaliku kogukonna arvamust arvesse võtmata tööstust rajada ei saa,» ütles ta.

Peaminister selgitas, et peamiseks asjaoluks, miks eriplaneeringuga edasi minna ei saa, on kõigi olulisemate sihtrühmade, kohalike kogukondade ja kohalike omavalitsuste täielik vastasseis, mida ilmestavad ka mitmed kohtuvaidlused.

Tulenevalt sellest otsustas valitsus alustada ettevalmistusi, et lõpetada puidurafineerimistehase kavandamiseks eelmise aasta mais algatatud riigi eriplaneering.

Ratas kordas, et sõbralik ettevõtluskeskkond on jätkuvalt oluline. Ajakirjaniku küsimusele, mis läks valesti, vastas Ratas, et valesti läks diskussioon ehk arutelud ei olnud viljakad. Riigihalduse minister Janek Mäggi täiendas, et tänane otsus ei tähenda kindlasti seda, et eriplaneeringuid rohkem ei tuleks, vaid et ei tule konkreetset eriplaneeringut Tartusse.

Justiitsminister Urmas Reinsalu märkis, et antud juhul alustati eriplaneeringu lõpetamist ülekaaluka avaliku huvi tõttu. Nii suure planeeringu puhul jääb Reinsalu sõnul selgitamiskohustus alati arendajale.

Lõpetamise menetlust alustab rahandusministeerium. «Selle protsessi käigus suhtleme ettevõtjatega, et otsida võimalikke lahendusi,» ütles Mäggi, kelle sõnul eeldab see ettevõtjate kokkuleppeid kohalike elanikega.

Riigi eriplaneeringu lõpetamise kohta teeb valitsus otsuse pärast lõpetamismenetlust, milleks praeguste hinnangute kohaselt võib kuluda mitu kuud.

Puidurafineerimistehase eriplaneeringu lõpetamise algatamise tingis väga suur tehase vastu pöördunud avalik huvi, ütles sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser neljapäeval saates «Otse Postimehest». «Rahvas ei ole seda projekti omaks võtnud ja valitsuse roll ei saa olla sellest ülekaalukast avalikust arvamusest üle sõita. Kindlasti on selles juhtumist teatud õppetunde osapooltele, kuid see ei saada mitte mingil moel ettevõtjatele sõnumit, et suurte projektidega ei olegi mõtet väikesesse Eestisse tulla. Seda kindlasti mitte,» ütles Mikser. 

Est-For otsustab tuleviku lähinädalatel

Est-For Investi juhatuse liikme Margus Kohava sõnul loob valitsuse eriplaneeringu lõpetamise otsus arendaja jaoks uue olukorra. «Võtame valitsuse otsuse teadmiseks. Ettevõtmise algatanud investorid kogunevad juuli esimesel nädalal. Seni ootame lisainfot riigihaldusministrilt otsuse ja lõpetamisprotsessi ettepaneku kohta,» ütles Margus Kohava ja lisas, et arendaja on valmis kommenteerima järgmisi samme tehase uuringu- ja analüüsietapi osas pärast investorite kohtumist.

Kell 12 alanud valitsuse pressikonverentsil osalesid peaminister Jüri Ratas, ettevõtluse- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, justiitsminister Urmas Reinsalu, riigihalduse minister Janek Mäggi ning välisminister Sven Mikser. 

Kommentaarid (67)
Copy
Tagasi üles