Valitsus otsustab tõenäoliselt tselluloositehase eriplaneeringu lôpetamise menetluse kasuks (15)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Siim Kiisler.
Keskkonnaminister Siim Kiisler. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Keskkonnaminister Siim Kiisler (Isamaa) sõnul teeb valitsus homme tõenäoliselt tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamise protsessi menetluse algatamise otsuse. 

Kiisler ütles ERRi saates «Otse uudistemajast», et valitsusel on võimalik teha homme tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamise otsus, mis ei pruugi olla konsensuslik. «Lõpetamisel on oma juriidilised poolt- ja vastuargumendid. Kindlasti on selle otsuse juures ka vaidlustamise variandid,» nentis Kiisler. 

On teada, et koalitsioonipartnerid sotsiaaldemokraadid taotlevad tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist, Keskerakond otsib tõenäoliselt kompromissi, Isamaa ministrid kogunesid teemat arutama täna ennelõunal.

Helir-Valdor Seeder ütles pärast kohtumist, et Isamaa ministrite arvamus tselluloositehase eriplaneeringu osas ei ole muutunud. «Meie seisukoht on, et see eriplaneering tuleb lõpetada, kuna inimeste ja kohalike omavalitsuste vastuseis on niivõrd suur. Eriplaneeringuga edasiminek ja vastanduse süvendamine pole mõistlik,» ütles Seeder ja avaldas lootust, et ka valitsus homme tervikuna sellise otsuse langetab.

«Kui kaks valitsuse osapoolt on kujundanud oma seisukoha välja, et tehase eriplaneering tuleb lõpetada, siis oleks loogiline, et valitsus sellise otsuse ka vastu võtab,» ütles Seeder.

«​Küsimus ei ole keskkonnamõjudes. Inimesed on lihtsalt vastu, sõltumata sellest, mis keskkonnamõjude hinnang ütleks,» sõnas Siim Kiisler, toonitades, et ühtegi keskkonnamõjude hinnangut pole tänaseks plaanitava tselluloositehase kohta tehtud. 

«See on esimene kord, kus arendaja ütleb, et võiks keskkonnamõjude hindamist teha, aga vastased ütlevad, et «ei, mitte mingil juhul»,» lisas Kiisler. Ministri sõnul on ettevõtjatel raske edasi tegutseda olukorras, kus omavalitsused on võtnud nõuks nii tugevalt tehase vastu seista. 

Minister toonitas, et Eesti puidust on seni tehtud tselluloosi ning tehakse ka tulevikus, kuid küsimus on, kas seda tehakse siin või mujal.

Tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamise protsessi menetlus kestab kolm kuud ning siis selgub, kas eriplaneering lõpetatakse või mitte.

Homme kuulatakse ära riigihalguse minister Janek Mäggi, kes selgitab, missugune on ettevõtjate valmidus üldse muud varianti tselluloositehase asukohana kaaluda. 

Eile kogunes Tabiveres ligi tuhat inimest, kes avaldasid meelt tselluloositehase vastu. Enne seda avaldati meelt sama asja vastu Tartus. 

  • Loe lisaks: 

Mäggi sai Tabivere rahvalt taktikepi

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles