Emor tõstis poliitikauuringute vanusepiiri kümne aasta võrra

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad
Eakad Foto: Kirsty O'Connor/PA Wire/PA Images

Uuringufirma Kantar Emor otsustas erakondade toetusuuringutes tõsta vanusepiiri kümne aasta võrra, kuna eakamad inimesed soovisid samuti küsitlustes osaleda, olulisi muutusi see reitingutes kaasa ei toonud.

Uuringufirma Kantar Emor uuringujuht Aivar Voog põhjendas, et kuna veebikontaktide paneelis on vanemaid inimesi rohkelt ja oli võimalus vanusepiiri tõsta, siis seda ka tehti. «Paljud on nurisenud, et miks me ei küsi 74. eluaastast vanemaid inimesi. Selleks, et vastajatele vastu tulla ja et ka need inimesed oleksid kaasatud, me seda tegimegi,» lisas ta.

Alates juunist küsitles Kantar Emor kodanikke vanuses 18–84, varem küsitles uuringufirma kodanikke vanuses 18–74 aastat. Voog kinnitas, et erakondade reitinguid see muudatus oluliselt ei muutnud.

Muudes uuringutes vanust siiski tõsta ei kavatseta. Ärikliendid on Voogi sõnul tavaliselt huvitatud umbes kuni 60-aastaste inimeste küsitlemisest.

Juuni kuu seisuga juhib erakondade reitinguedetabelit jätkuvalt ja kindlalt Reformierakond, kes pälviks kolmandiku kõigi valijate häältest, teisel kohal on Keskerakond ümardatult 23 toetusprotsendiga.

Kui valimised toimuksid homme, siis oleks uuringu järgi kolmas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 17,2 protsendiga, 259 päeva enne riigikogu valimisi on neljandal kohal sotsiaaldemokraadid 13,5 protsendiga. Ülejäänud kolm erakonda – Vabaerakond, Isamaa ja Eestimaa Rohelised – kõiguvad valimiskünnise piiri lähedal.

Kokku küsitles Kantar Emor 7.–13. juunini veebiintervjuude meetodiga 996 kodanikku vanuses 18–84 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles