Reinsalu võttis ajakirjandust reguleeriva andmekaitsemääruse tagasi (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reinsalu võttis ajakirjandust reguleeriva andmekaitsemääruse tagasi.
Reinsalu võttis ajakirjandust reguleeriva andmekaitsemääruse tagasi. Foto: Liis Treimann

Täna pidi riigikogus minema lõpphääletusele isikuandmete kaitse seaduse eelnõu, mis reguleerib ka ajakirjandusvabadust. Justiitminister Urmas Reinsalu otsustas tänasel riigikogu istungil eelnõu tagasi võtta.

Minister Reinsalu esines riigikogu ees poliitilise avaldusega, millega otsustas hetkel andmekaitsemäärusele pidurit tõmmata.

Reinsalu sõnul lisati riigikogu menetluses avaliku huvi ette sõna «ülekaalukas» – nagu see on senises seaduses. «Iseenesest võib öelda, et «ülekaalukas» väljendab lihtsalt seda, et põhiõiguste põrkumisel kaalutakse, kumb kaalub teise üle – õigus eraelule versus avaliku huviga põhjendatav sõnavabadus. Kuid «ülekaalukal» on ka teine tähendus. Mida tähendab «ülekaalukas võit» jalgpallis? Mitte lihtsalt skoori 1:2, vaid näiteks 1:7. Võttes hoopis selle arusaama eraelu ja sõnavabaduse põrkealasse, läheksid nad tasakaalust välja,» selgitas minister.

«Ka mitmel varasemal korral on seadusandja enamuse valdav soov muutunud võrreldes selle tahtega, kuidas eelnõu on läinud teisele lugemisele, kuid kodukorra seadus seda ei võimalda vastupidiselt riigieelarve menetlemisele. Seadusandjal ei ole võimalik kolmandal lugemisel muudatusi teha,» rääkis Reinsalu riigikogu ees. 

«Kuidas edasi? Euroopa isikuandmete määrus kehtib, määrusest tulenevate erisustega kehtib ka senine isikuandmete kaitse seadus,» lisas minister. 

Justiitsminister plaanib lähiajal esitada valitsusele ja riigikogule  arutamiseks ja otsustamiseks isikuandmete kaitse seaduse eelnõu, milles kõnealust sätet (sõna «ülekaalukas» - toim.) enam ei ole.

Reinsalu muutis meelt

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni esimees Jevgeni Ossinovski tunnustas valitsust tehtud otsuse eest, ent viitas riigikogu kõnepuldis, et kuivõrd justiitsminister Reinsalu oli valitsuse menetluse alguses sama meelt, et selline sõnastus pole demokraatlikus õigusriigis kohane, siis eelnõu riigikokku jõudes oli justiitsminister meelt muutnud.

Ossinovski sõnul eelnõu jõudis eelnõu riigikogusaali ilmselgelt liiga hilja selleks, et seda igakülgselt läbi arutada. «Küllap see on üks olulisemaid põhjuseid, miks meil põhiseaduskomisjoni ja siin teisel lugemisel olnud eelnõu puhul selline mure üles kerkis, mille lahendamisega me täna siis tegeleme,» rääkis Ossinovski.

Meediategelased on eelnõud kostitanud tugeva kriitikaga, märkides, et sellega üritatakse ajakirjandust suukorvistada.

Põhiseaduskomisjon lisas isikuandmete kaitse seaduse eelnõusse avaliku huvi juurde sõna «ülekaalukas», mis võib Ajalehtede Liidu hinnangul pärssida ajakirjanduse tööd.

Teisipäeval ajakirjandusväljaannete juhtidega kohtunud justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa) tunnistas, et mõistab meediategelaste muret uue isikuandmete kaitse regulatsiooni pärast ning lubas langetada konkreetse otsuse.

«Jutt käib ju ühest sõnast. Ma selgitasin ajakirjandusväljaannete juhtidele, miks ma esitasin parlamendile ilma selle sõnata eelnõu ja see polnud juhuslik. Väljaannete juhid selgitasid omakorda oma mure selle üle, mida sellise sõna lisamine ajakirjandusvabadusele kaasa võib tuua,» ütles Reinsalu ERRi uudisteportaalile.

Eesti Ajalehtede Liidu direktor Mart Raudsaar kirjutas eelmise nädala lõpus, et riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas ootamatult, et Euroopa andmekaitsemääruse rakendusseaduse teksti tuleb lisada termin «ülekaalukas».

«Lihtsustatuna, peaaegu kõik andmesubjekti (inimese) kohta käiv informatsioon on delikaatne informatsioon, mille avaldamise või mitteavaldamise kohta võib otsustada isik ise, välja arvatud ajakirjandusliku erandi puhul,» kirjutas Raudsaar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles