Kohus jättis Keskerakonna ja Pettai rahata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Pettai.
Paavo Pettai. Foto: Georg Kõrre

Tallinna halduskohus jättis reedel muutmata erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) mullusuvise ettekirjutuse, mille järgi pidi Keskerakond keelatud annetusena reklaamiärimees Paavo Pettai firmalt saadud 220 000 eurot maksma riigieelarvesse.

Kohus ei rahuldanud Keskerakonna kaebust ERJK mullu 14. juuli ettekirjutuse nr 62 tühistamiseks või selle tühistamiseks osas, millega kohustati tagastama keelatud annetus riigieelarvesse, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Reklaamiärimees Paavo Pettai tahtis oma kaebuses ERJK sama ettekirjutuse tühistamist osas, millega kohustati tagastama keelatud annetus riigieelarvesse ja ERJK kohustamiseks teha uus ettekirjutus, millega kohustatakse Keskerakonda maksma summa tagasi Pettaile.

Halduskohus jättis ka Pettai kaebuse rahuldamata.

Keskerakond vaidlustas kohtus erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutust 220 000 euro tasumiseks.

"Ettekirjutus on antud kohtusse ning määratud on esialgne õiguskaitse," ütles BNS-ile erakonna peasekretär Mihhail Korb. "Kaebus esitati 16. augustil ning kohus võttis kaebuse menetlusse."

ERJK tegi juuli alguses Keskerakonnale ettekirjutuse, sest aastate eest annetusena saadud Tartus asunud majaosa müügiga Paavo Pettaile on erakonda varjatult rahastatud. Ettekirjutuse kohaselt peab erakond kandma riigieelarvesse 220 000 eurot.

"Erinevatest allikatest kogutud tõendite põhjal järeldab komisjon, et maja eest ei tasunud Paavo Pettai oma isiklikest vahenditest ja et tegemist ei ole müügihinna laekumisega erakonnale, vaid erakonnaseaduse tähenduses keelatud annetuse vastu võtmisega summas 220 000 eurot," seisab ERJK istungi protokollis.

Komisjon tegi Keskerakonnale ärakuulamiseks kirja, milles palus esitada asja kohta oma arvamus, võimalikud vastuväited ning neid kinnitavad tõendid. Erakonna vastusest ei ilmnenud komisjoni kogutud tõendeid ümberlükkavaid asjaolusid, tõdes ERJK.

Keskerakond sai Tartus asuva majaosa päranduseks 2010. aastal. 2011. aastal müüs erakond selle 250 000 euroga partei kunagisele kauaaegsele koostööpartnerile Pettaile, kes omakorda sõlmis eellepingu majaosa edasimüümiseks hinnaga 32 000 eurot.

Müügitehing toimus 2014. aastal Pettai väitel küll 200 000 euroga, kuid talle tehtud maksuotsuse kohtumenetluses leidis ringkonnakohtus eelmise aasta lõpus tõendamist, et 200 000-eurone tehing toimus reaalselt hinnaga 30 000 eurot ning ülejäänud osas oli müügihind fiktiivne.

Järelevalvekomisjonil tekkis seetõttu kahtlus, et tehinguga võis toimuda erakonna varjatud rahastamine 220 000 euro ulatuses, kuna erakonnale maksti umbes 30 000 eurot maksva asja eest kaheksakordset hinda.

Komisjoni istungite protokollidest selgub, et müügitehinguga seotud asjaolude kohta küsis komisjon Keskerakonnalt aasta algul ka selgitusi, kuid erakond keeldus neid partei eelmise esimehe Edgar Savisaare nüüdseks kohtusse jõudnud kriminaalasjale viidates andmast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles