Ratas osaleb esimese Eesti valitsusjuhina Bilderbergi grupi kohtumisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Peaminister Jüri Ratas osaleb esimese Eesti valitsusjuhina avalikkuse jaoks varjatult tegutseva Bilderbergi grupi aastakoosolekul, mis toimub nädala lõpus Itaalias.

«Peaminister Jüri Ratas on kutsutud osalema Bilderberg grupi kohtumisel Torinos. Peaminister osaleb kohtumisel 8.-10. juunini,» ütles valitsuse pressiesindaja Urmas Seaver kolmapäeval BNS-ile.

«Teadaolevalt on Jüri Ratas esimene Eesti riigijuht, kes sai kutse üritusel osaleda. Eesti jaoks on kindlasti oluline aktiivselt osaleda ja panustada kõrgetasemelistel rahvusvahelistel kohtumistel,» lisas Seaver.

Bilderbergi grupp on valitsusväline mõjuorganisatsioon, mille esindajad kohtuvad konverentsidel kord aastas eri kohtades. Nimetus pärineb esimese kokkusaamiskoha järgi, mis toimus 1954. aastal Hollandis Arnhemi linna lähistel Hotel de Bilderbergis.

Wikipedia andmeil ühendab Bilderbergi gruppi arusaam, et kohalikke probleeme suudab lahendada kosmopoliitse teadvusega eliit. Probleemiks peetakse kohtumistel toimuvate arutelude salastatust, sest ajakirjanikke sinna ei lubata. Bilderbergi gruppi on peetud uue maailmakorra juurutajaks ja neid on nimetatud ka esimeseks «maailmavalitsuseks», sest seal tekkinud arvamused võivad saada maailmas edaspidi teoks tehtavate muutuste aluseks. Bilderbergi grupi üks asutaja ja rahastaja on pankur David Rockefeller. Tema asutas 1973. aastal ka teise valitsusvälise mõjuorganisatsiooni, trilateraalse komisjoni.

Tänavuse, 7.-10. juunini toimuva kohtumise teemadeks on grupi kodulehe andmeil populism Euroopas, ebavõrdsus, töö tulevik, tehintellekt, Ameerika Ühendriikide sisepoliitika, vabakaubandus, USA roll maailma juhtriigina, Venemaa, kvantarvutid, Saudi Araabia ja Iraan, tõejärgne maailm ja jooksvad teemad.

Osalejate seas on politoloog Anne Applebaum, USA mõjukas diplomaat ja analüütik Henry Kissinger, Euroopa Komisjoni eelmine president José Manuel Barroso, Müncheni julgeolekukonverentsi juht Wolfgang Ischinger, Saksa kaitseminister Ursula von de Leyen, sakslasest Euroopa Komisjoni liige Günther Oettinger, lennufirma Ryanair juht Michael O'Leary, USA Luure Keskagentuuri endine juht David Petraeus, Rail Balticu juht Baiba Rubesa, NATO peasekretär Jens Stoltenberg, SEB panga juht Marcus Wallenberg. Kokku on osalejate nimekirjas väja toodud 131 nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles