Ligi: iga lapsevanem peaks pöialt hoidma, et Ossinovskil nende jaoks vähem ideid oleks (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi on vanaisa.
Jürgen Ligi on vanaisa. Foto: Tiit Loim /

Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski tegi ettepaneku luua riigi algatusel kogumisfond, mis aitaks noortel iseseisvat elu alustada ja mõjutaks positiivselt ka sündimust. Reformierakondlase Jürgen Ligi sõnul oleks sel juhul tegemist aga inimeste eraellu sekkumisega.

«Riik peaks looma noorte võimaluste fondi, mis oma eesmärgilt sarnaneks tänagi pankade poolt pakutavatele vabatahtlikule laste kogumisfondile ja korralduslikult universaalsele pensionifondile,» sõnas Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski, selgitades, et see oleks isiklik kogumisfond, mis avatakse igale lapsele tema sünnil ning kuhu terve tema lapseea jooksul kogutakse raha, mille finantsasutus investeerides kasvama paneb. «Kui laps saab täiskasvanuks, on tal võimalik seda raha kasutada iseseisva elu sisseseadmiseks, õppimise ajal ära elamiseks, eluasemekulude katteks ja muuks vajalikuks,» lisas Ossinovski.

Sotside juhi sõnul oleks fondi toimimist võimalik erinevalt korraldada -  üheks võimaluseks oleks maksta riigi poolt lisaks lapsetoetusele igakuiselt ka lapse tuleviku fondi kindel summa ning samuti saaks anda lähedastele võimaluse vabatahtlikult fondi juurde maksta, vabastades sissemaksed sarnaselt tänase pensioni kolmanda sambaga tulumaksust.

«Kui riik maksaks sisse igakuiselt ainult kümme eurot, siis täiskasvanuks saades oleks igal noorel kasutada ligi 3000 eurot (eeldades meie pensionifondide senist keskmist puhastootlust). Kui lähedased panustaksid igakuiselt veel kakskümmend eurot, oleks kasutatav stardiraha juba ligi 10 000 eurot,» lausus Ossinovski.

Jürgen Ligi seevastu kogumisfondi plaanist vaimustuses ei ole. «Iga lapsevanema kohus on oma lapse toetamine ja stardiraha iseseisva elu alguses, aga igaüks neist peaks ka pöialt hoidma, et Jevgeni Ossinovskil nende jaoks vähem ideid oleks. Selle peakeses valitseb ideoloogiline segadus ja sealt tuleb halbu mõtteid,» kommenteeris Ligi, lisades, et see oleks järjekordne sekkumine inimese eraellu sekkumise enda pärast, pakkudes neile nende enda maksuraha, kusjuures nõrgemad jääksid ikka ilma. 

«Ühelt poolt on ta pingutanud selle nimel, et inimestel sääste vähem oleks, et pensionid oleks kõrgemalt maksustatud, et esimene sammas ei sõltuks sissemaksetest, et ravikindlustuse saaks ka see, kes maksu ei maksa, et ümbrikupalku oleks rohkem ja sotsiaalsed garantiid nõrgemad. Ta teab ka, kui vähepopulaarne on pensioni kolmas sammas, kuigi selle tingimused on väga soodsad, kuidas see kehvemal järjel olevatel inimestel puudub. Teiselt poolt pakub ta nüüd samasugust asja lastele, kellel on vanemate tugi, ja ilma jäävad need, kellel seda pole,» sõnas riigikogu liige.

Ligi sõnul vajaksid riigi abi need pered, kellest sellisesse fondi maksjat poleks, teistel tuleks soovitada rohkem säästa ja teha endale kolmas sammas, kus ka laste jaoks raha soodsalt kätte saab. Ühtlaseks tasuks reformierakondlase sõnul teha ka tulumaksuvaba miinimum ja rahule jätta I sammas ning ravikindlustus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles