Välisminister Mikser: reeglitel põhinevas maailmakorras kahtlemine on kahetsusväärne

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Sven Mikser ÜRO julgeolekunõukogu avatud debatil.
Välisminister Sven Mikser ÜRO julgeolekunõukogu avatud debatil. Foto: Välisministeerium

Rahvusvaheline õigus peab rahu ja julgeoleku tagamisel olema nurgakiviks ning reeglitel põhineva maailmakorra kahtluse alla seadmine on kahetsusväärne, sõnas eilsel ÜRO julgeolekunõukogu avatud debatil välisminister Sven Mikser. 

Välisministri sõnul on ÜRO julgeolekunõukogu roll rahu ja julgeoleku tagamisel olnud ainulaadne ja asendamatu. «Tänapäeva muutunud maailmas peab julgeolekunõukogu suutma adekvaatselt reageerida kriisidele, mis on komplekssed, riikideülesed ja mitmetahulised,» ütles Mikser ja rõhutas, et kriiside lahendamisel peab ÜRO jääma rahvusvahelises õiguses sätestatu juurde ning iga riik peab sellele kaasa aitama.

«Rahvusvaheline õigus on meie jaoks eksistentsiaalse olemusega ning see peab olema nurgakiviks rahu ja julgeoleku tagamisel maailmas. Oleme valmis selle eest seisma,» ütles Mikser. «On kahetsusväärne, et reeglitel põhinevat maailmakorda seatakse kahtluse alla. Seda olulisem on julgeolekunõukogu roll rahvusvahelise õiguse eest seisjana,» lisas minister. 

Oma sõnavõtus viitas Mikser samuti uute tehnoloogiate kasutamisele tänapäeva kriisides. «Eesti on seisukohal, et rahvusvahelist õigust tuleb kohandada ka kübervahendite kasutamisele juhul, kui nad ohustavad rahu ja julgeolekut.»

Välisminister osales eile New Yorgis ÜRO julgeolekunõukogu avatud debatil, mis keskendus rahvusvahelise õiguse rollile rahu ja julgeoleku tagamisel. Debatti juhtis Poola president Andrzej Duda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles