Juhuslik või mitte? Maikuus kahanes erakondliku eelistuseta inimeste osakaal

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
01.03.2015. Riigikogu valimised. Oisu
01.03.2015. Riigikogu valimised. Oisu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Maikuu Kantar Emori erakondade populaarsusuuringust selgus, et erakondliku eelistuseta inimeste osakaal on vähenenud 4,5 protsenti: 27 protsendilt 22,5 protsendile. 

Maikuu erakondade populaarsusküsitluses osales 888 valimisealist kodanikku vanuses 18–74-aastat. Veebiintervjuude käigus selgus, et erakondliku eelistuseta inimeste ehk «ei oska öelda» vastanute osakaal oli 22,5%. 

Aprillis oli «ei oska öelda» osakaal 27 protsenti, veebiintervjuude käigus küsitleti 908 kodanikku vanuses 18–74 aastat. Märtsis oli «ei oska öelda» osakaal  25,6%. Kokku küsitleti 899 valimisealist kodanikku vanuses 18–74-aastat.

Uuringufirma Kantar Emor lülitas maikuu erakondade toetusküsitlusse esimest korda ka liikumise Eesti 200, millele antud toetuskrediit näitab uue poliitilise jõu ootust. 

Kas ja kui palju mõjutab uus liikumine erakondliku eelistuseta inimeste arvu vähenemist, saab analüüsida näites järgmisel kuul selguvatest küsitlustulemustest. «Ühe kuu pealt seda analüüsi ei saaks teha,» selgitas Kantar Emori uuringujuht Aivar Voog. 

Erakondliku eelistuseta vastajate osakaal on olnud tavapärasest kõrgem viimased viis kuud.

«Ei oska öelda» vastajate osakaal oli 22% näiteks eelmise aasta juunist novembrini. Erakondliku eelistuseta inimeste osakaal tõusis detsembris 28,8%-le, püsis sama kõrgel ka jaanuaris. Veebruaris langes 28%-le, märtsis 25,6%-le ning aprillis oli see 27%. 

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Erakondade toetustabelit juhib maikuus jätkuvalt Reformierakond 32 protsendiga, teisel kohal on Keskerakond 21 protsendiga, kolmas on EKRE 16,7 ja neljas SDE 11,9 protsendiga. Eesti 200 sai 6 protsendi kodaniku toetuse, Isamaa ja Res Publica Liitu pooldas 5,1 protsenti, Vabaerakonda 4 ja Eestimaa Rohelisi 2,9 protsenti. Rahva Ühtsuse Erakonda ja Eesti Iseseisvusparteid toetas kumbagi 0,2 protsenti vastanutest.

Loe täpsemalt:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles