Eesti 200 eestvedajad: toetust koguv liikumine võib muutuda erakonnaks (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kallas ja Priit Alamäe
Kristina Kallas ja Priit Alamäe Foto: promo

Eesti 200 liikumisele antud 6 protsendi suurune toetus tähendab suurt usalduskrediiti, avanssi ja ka seda, et inimesed ootavad muutusi. Eesti 200 eestvedajad Kristina Kallas ja Priit Alamäe ei välista erakonna loomist. 

Kaks nädalat tagasi avaldas Eesti 200 manifesti, milles tõi välja kuus Eesti jaoks olulist väljakutset. «Täna Postimehes avaldatud küsitlusuuringu kohaselt on meil toetajaid juba 6 protsenti! Mõistame, et see on suur usalduskrediit ja avanss Eesti inimestelt,» kommenteeris Eesti 200 eestvedaja, Tartu Ülikooli Narva kolledži direktori kohusetäitja Kristina Kallas värskeid reitinguid. 

«Kui nüüd asjad liiguvad sinnapoole, et uue poliitilise jõu järgi on tellimus ja see aina kasvab, siis ei saa välistada erakonnaks muutumist, aga täna on sellest ikkagi vara rääkida,» vastas Kallas BNSi küsimusele, kas kuue protsendi suurune toetus ei pane poliitikasse mineku ja riigikogu valimistel kandideerimisele mõtlema.

«Toetus meile näitab ennekõike aga seda, et ühiskonnas on soov tõstatada Eesti jaoks pikaajaliselt olulisi teemasid. See näitab ka seda, et inimesed ootavad muutusi,» lisas Kallas. 

Kallase sõnul on Eesti 200 saanud viimasel kahel nädalal palju positiivset tagasisidet ja toetusavaldusi. Kallas lisas BNSile, et liikumisel pole veel juriidilist keha.«Eesti 200 on see, kuidas meid avalikkuses nimetatakse,» lisas ta. ​

Eesti 200 eestvedaja, IT-ettevõtte Nortal Priit Alamäe lisas, et valijate toetus julgustab valitud teed edasi käima, teemade tõstatamist ja sarnaselt mõtlevate inimeste kaasamist. «See, kas sellest liikumisest kunagi ka erakond saab, on eelkõige Eesti laiema üldsuse otsustada,» sõnas Alamäe. 

«Meie jaoks on juba ainuüksi see, et me kuskil uuringus sees oleme, positiivne üllatus ja see on suur usalduskrediit Eesti inimestelt. Eks need uuringu tulemused näitavad ilmekalt, et ühiskond ootab arutelu Eesti jaoks olulistel teemadel ja meie riigi tulevik läheb inimestele korda,» lisas Alamäe.

Keskerakond tervitab Eesti 200 tugevat starti

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu tervitas liikumise Eesti 200 starti. «Reformierakonnale on vaja  alternatiivi, mida see liikumine püüab pakkuda,» sõnas Sarapuu. Keskerakonna reitingut kommenteerides märkis Sarapuu, et toetus näitab partei tugevust, mille pinnalt on hea minna järgmisel aastal toimuvaid riigikogu valimisi võitma. 

Kiisler ootab Tsahkna avalikkuse ette tulekut

IRLi kuuluv keskkonnaminister Siim Kiisler ootab huviga, millal ka avalikkusele tuntumad näod seoses Eesti 200 liikumisega välja tulevad ning mis selle protsessi edasi saama hakkab. ​«Ootame, millal [IRL-i endine esimees] Margus Tsahkna tuleb selle liikumisega seoses kapist välja,» sõnas Kiisler. «Saab olema huvitav vaadata, mis neist saama hakkab.» Kiisler pidas loomulikuks nähtust, kus inimesed on uuele liikumisele – kes kaardistab end kui mittepoliitilist – valmis sümpaatiat avaldama.

Loe ministrite kommentaare lähemalt:

Rohelised ennustavad «suitsu hajumist»

Maikuu populaarsusküsitlustes enim kukkunud (6%-lt 3%-le) Eestimaa Roheliste erakonna juhatuse liige Aleksander Laane märkis, et kui Eesti 200 ja Reformierakonna uue esinaise meediauudiste aupaukude suits hajub, siis selgub, et tegelikult pole seal ei sisult ega teostuselt midagi uut. «Vastupidi – suur osa neist inimestest vastutab tänaseks kujunenud olukorra eest. Rohelised suudavad vastata tänapäeva kesksetele küsimustele, milleks on muidugi inimese elukeskkonnaga ja tervisega seotud küsimused.»

Tänases Postimehes avaldatud Kantar Emori uuringust selgus, et uut tulijat, Eesti 200 liikumist toetab 6 protsenti valijatest. Eesti 200 edastab oma tulemuselt nii IRLi, Vabaerakonda kui ka Rohelisi. 

Tutvu küsitlustulemustega lähemalt:

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles