Saarts peab Vabaerakonna uuesti riigikokku saamist kurioosumiks

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna üldkogu.
Vabaerakonna üldkogu. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsent, politoloog Tõnis Saarts leiab, et kui Vabaerakond peaks pärast 2019. aasta riigikogu valimisi parlamenti saama, oleks tegu tema hinnangul uurimist väärt kurioosumiga, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Erik Prozes/Postimees

«Uus esimees Andres Herkel võib rääkida küll kümnest kohast tulevases riigikogus, kuid tegelikult teavad kõik, ka Vabaerakonna enda liikmed, et 2019. aasta valimistest saab erakonnale ellujäämislahing. Seni pole veel juhtunud, et valijad protestiparteile, mis pole vahepealsel ajal leidnud ei oma selget maailmavaadet, välja kujundanud oma püsitoetajate tuumikut, ega kellel pole ka karismaatilist liidrit, teist šanssi järgmistel valimistel annaksid,» märkis Saarts. 

Saartsi sõnul saab Vabaerakond loota vaid oma peakonkurentide IRL-i ja sotside nõrkustele ja loota, et mängu ei tule uusi tegijaid roheliste ja Eesti 200 näol.

Politoloog leiab, et kui Vabaerakond ei tule üle valimiskünnise, pudenevad selle karjäärihimulised liikmed lihtsalt teistesse erakondadesse laiali, mitte ei liitu IRL-iga, nagu kartis Artur Talvik. 

Võrreldes 2017. aasta aprilliga on Vabaerakonna toetus langenud 11%-lt 6%-le, selgub Kantar Emori uuringust. Laupäeval toimunud Vabaerakonna üldkogul valiti Vabaerakonna uueks esimeheks Andres Herkel. Erakonna endine esimees Artur Talvik uuesti esimeheks ei kandideerinud ning teatas pärast üldkogu, et lahkub erakonnast, kuid jääb Vabaerakonna toetajaliikmeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles