Vabaerakond tahab seadust muutes kaotada vähemalt kolm ministrikohta

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond.
Vabaerakond. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni saadikud soovivad valitsuse seadust muutes vähemalt kolme ministri ametikoha ja hulga poliitiliste nõunike ametikohtade kaotamist.

Täna riigikogule antud eelnõu kohaselt on muudatuse eesmärk kaotada ära vähemalt kolm ministri ametikohta ning vähendada ministrite poliitiliste nõunike arvu seitsme võrra, mis hoiaks aastas kokku pool miljonit eurot, teatas fraktsiooni pressiesindaja.

«Eesti rahva arv väheneb pidevalt, mis omakorda tähendab seda, et ühel hetkel käib riigi pidamine meile üle jõu,» ütles riigikogu riigireformi arengusuundade väljatöötamise probleemkomisjoni liige Külliki Kübarsepp. «Me vajame pikemat vaadet ja analüüsi riigi valitsemiskulude kokkuhoiuks.» Ta lisas, et selleni, mis toimub erinevate ministeeriumide ja riigiasutuste sees, saadikute käed ei ulatu ning seepärast teeb Vabaerakond esimese ettepaneku hoida kokku valitsuse struktuuri pealt.

Kübarsepp tõi näiteks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja rahandusministeeriumi. «Ühe ministeeriumi dubleerivad ministriametid tuleb liita. Samuti teeme ettepaneku liita keskkonna- ja maaeluministeerium. Ehk optimaalne valitsuse suurus võiks olla 11-12 liiget, mis arvestab Eesti vähenevat elanikkonda ja tööjõupuudust erasektoris,» sõnas ta.

«Vabaerakonnale on iseenesest sümpaatsed mitmed riigireformi algatused, kuid me kardame seda, et kui võtta eesmärgiks põhiseaduse muutmist eeldavad küsimused, siis me takerdumegi sellesse. Lõpuks on palju kära, aga suurt midagi ei saavutata. Meie ettepanek ei eelda põhiseaduse muutmist ning on riigikogu poolt realistlikumalt ellu viidav,» lausus Kübarsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles