Kallase sõnul oli kodakondsuseelnõuga 9. mail välja tulek juhuslik (12)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas ja Jüri Ratas.
Kaja Kallas ja Jüri Ratas. Foto: Scanpix/kollaaž

Kaja Kallase väitel ei olnud Reformierakonna poolt väljakäidud kodakondsuseelnõu kantud poliitilisest kaalutlusest Keskerakonnale nn vene-kaardiga vastanduda ning eelnõu esitamine just 9. mail oli tema sõnul juhuslik asjade kokkulangemine, kirjutab ERR

«Seaduseelnõu eesmärk on anda võimalus välis-eestlastele, et neilt ei võetaks kodakondsust ära. Sünnijärgset kodakondsust. Et nad võiksid olla topeltkodakondsed, kui neil on mõne teise riigi kodakondsus. See on positiivne eelnõu, et mitte kelleltki ei võetaks midagi ära,» selgitas Kallas. 

Reformierakonna algatatud eelnõud on kritiseerinud Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas. «Mul on sügavalt kahju, et Reformierakond on koos esimehevahetusega taganenud ka oma lubadusest hoiduda rahvuspõhisest vastandumisest. Samas olen kindel, et Eestimaa inimesed ei toeta ühiskonda lõhestavat poliitikat ning meie kogukondi vastandavat valimiskampaaniat,» märkis Ratas. 

Riigikogu juhatus otsustas neljapäeval võtta menetlusse Reformierakonna fraktsiooni 9. mail algatatud kodakondsuse seaduse muutmise eelnõu, millega võimaldatakse mitmikkodakondsust.

Eelnõu näeb ette võimaldada mitmikkodakondsust Eesti kodanikele, kes on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga. Eelnõuga nähakse ette ka Eesti kodakondsuse taastamise võimalus isikutele, kes omandasid Eesti kodakondsuse enne 1992. aasta 26. veebruari, kuid keda sunniti sellest loobuma või loeti Eesti kodakondsuse kaotanuks või sellest loobunuks, teatas riigikogu pressiesindaja.

Eesti põhiseaduse paragrahv 8 lõike 3 kohaselt ei tohi võtta sünniga omandatud Eesti kodakondsust. Seletuskirjas märgitakse, et seetõttu on käesoleval ajal olukord, kus sünnijärgsetel Eesti kodanikel on lisaks Eesti kodakondsusele ka muu riigi kodakondsus, kuigi kodakondsuse seadus seda keelab.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles