ERJK annab Pettai ja Keskerakonna tehingud prokuratuuri

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maria Kilm / Scanpix

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) otsustas neljapäeval, et edastab Paavo Pettai ja Keskerakonna rahalisi suhteid puudutavad materjalid prokuratuuri.

«Edastame kuriteoteate ja eks prokuratuur juba otsustab, kas algatada uurimine. Komisjonil pole piisavalt võimalusi ja pädevust toimunut uurida,» ütles ERRile komisjoni aseesimees Kaarel Tarand.

Edgar Savisaare kunagiste valimisreklaamide autor Pettai ettevõte Midfield OÜ saatis erakondade ERJK ülestunnistuse, kus teatas, et jättis aastatel 2009–2015 Keskerakonnale arveid esitamata 1,24 miljoni euro eest.

Tarand ütles, et ERJKl on piisavalt dokumentaalselt tõendatavaid andmeid arvamaks, et tegemist on keelatud annetusega ehk kuriteokahtlusega.

Samuti otsustas ERJK küsida Keskerakonnalt juhtunu kohta selgitusi ja kui need komisjoni ei rahulda, siis Tarandi sõnul tuleb Keskerakonnale teha ettekirjutus selle summa tasumiseks.

Korb: kohtu alla jõuab ühel või teisel viisil Paavo Pettai

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb teatas, et Keskerakonnal puudub seos Paavo Pettai väidetega ning ärimehe motivatsioon on Keskerakonnalt raha välja pressida.

Korb ütles pressiteate vahendusel, et erakonna praegusel juhtkonnal pole ühtegi lepingut, arvet või muud tõestust, mis näitaks, et aastatel 2009-2015 on Midfield OÜ jätnud esitamata 1,24 miljoni eest arveid.

«See, et Paavo Pettai on 10 aastat tagasi teinud rohkem kui miljoni euro eest heategevust, on kas väga suur rumalus või vale, millest kuulsime alles hiljuti Paavo Pettai enda käest. Ühtegi tõendit ta enda väidetele lisanud ei ole. Küll aga on ta pakkunud mõnesajatuhande euro suurust kokkulepet, et asi vaikselt lahendatud saaks,» rääkis Korb.

Ta lisas, et kui Pettai on tegelenud ebaseadusliku tegevusega, väärib see kahtlemata uurimist ja karistust, kuid erakonna maine rikkumise tõttu võib teda oodata kohtukutse hoopis Keskerakonna poolt.

«Ühel või teisel viisil jõuab kohtu alla pigem Paavo Pettai ja seda õigustatult. Väga kahju, et meil tuleb ka aastal 2018 tegeleda Paavo Pettai küsimiste ja küsimusega,» teatas Korb.

Tõnis Mölder: ERJK ja Paavo Pettai otsused tekitavad küsimusi

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni liige, keskerakondlane Tõnis Mölder tõdes komisjoni tänaseid otsuseid kommenteerides, et need on langetatud pigem sisetunde, mitte seaduste alusel.

Mölder tõi Pealinnas ja Stolitsas ilmunud artiklitest rääkides välja, et palus komisjonil teema lõpetada, sest pole suudetud defineerida, millisel juhul on tegemist reklaamiga ja millisel juhul ajakirjandusliku artikliga. „Taavi Aasa artikkel maikuu Stolitsas ei olnud intervjuu linnapeaga, vaid refereering erakonna pressiteatest ja mujal ajakirjanduses ilmunud infost. Väita, et enne valimisnimekirju, enne aktiivset valimisperioodi ja kampaaniat, on tegemist ajalehes reklaamiga, on väga julge, kuid põhjendamata samm komisjoni poolt,“ leidis Mölder, kes lisas, et otsused on pigem langetatud komisjoniliikmete sisetunde, mitte seaduste alusel.

Paavo Pettai nõude osas sõnas Mölder, et ärimees pole esitanud ka ERJKle ühtegi tema ja Keskerakonna vahelist lepingut ega pole viidanud, kas, kellega ja kuna on vastavasisulised kokkulepped tal olnud. „Juba see, et Pettai pöördus väga tõsiste süüdistuste puhul ERJKsse, mitte prokuratuuri poole näitab, et eesmärk on võimalikult pikk teema lahkamine, mitte tõsiseltvõetav mure rohkem kui miljoni euro pärast, mis väidetavalt aastaid tagasi tal heast südamest võtmata jäi,“ rääkis Mölder, et küsimusi on rohkem kui vastuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles