Ratas: Mäggi ministriks nimetamine ei olnud vastuoluline

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Janek Mäggi taust suhtekorraldajana ei tee temast vastuolulist ministrit ning samuti ei saa eeldada, et uude ametisse asudes ta kohe kõiki teemasid tunneks, toonitas peaminister Jüri Ratas riigikogu infotunnis. 

Reformierakonna fraktsiooni liige Liina Kersna päris tänases riigikogu infotunnis peaminister Rataselt, kas tema hinnangul ei ole suhtekorraldaja Mäggi ministriks nimetamine vastuolus lääneliku demokraatliku ühiskonna põhimõtetega.

«Õigusteadlane Kari Käsper hindab, et suhtekorraldaja nimetamine ministriks ei ole kooskõlas Euroopa Nõukogu soovitustega, mille järgi ei tohiks poliitilisele ametikohale otse asuda inimene, kelle tegevuseks on olnud kellegi huvide esindamine või mõjutamine poliitikutega,» põhjendas Kersna. Ta lisas, et viimastel päevadel on ajakirjandus otseselt viidanud korruptsiooniohtlikule olukorrale, kuid «peaministri leiab, et kui lobifirma ainuomanik on firma tegevjuhtimisest taandunud, siis ei ole korruptsiooniohtlikku olukorda».

Arupärimisele vastates rõhutas Ratas, et antud juhtumi puhul on oluline avatus ja selgus ning lisas, et Mäggi on lubanud ennast ettevõtte juhtimisest taandada. «Täna ma tean seda, et oli ka tal presidendiga sellel teemal juttu, kus ta ütles, et kui ta ühel hetkel peaks otsustama, et ta läheb poliitikast ära, siis ta peab arvestama sellega, et ei saa kohe minna poliitilisi erakondasid nõustama, ja ta nõustus sellega täielikult.» 

Kersna soovis ka teada, kas Mäggi ministriks nimetamine ei mõjuta negatiivselt riigivalitsemise kuvandit. «Janek Mäggi on avalikkuses öelnud, et ta võtab seda ministriametit kui koolitust. Lisaks sellele on ta korduvalt kurtnud, et tema firmal puudub poliitikakogemusega töötaja, mistõttu on ta pidanud ka töödest loobuma. Nüüd ta siis läheb ministriametisse end koolitama, et tulevikus saada paremaid hankeid.» 

Seepeale toonitas Ratas veel kord Mäggi ettevõtlustegevuse lõpetamise tegevust ja lisas, et uude ametisse asudes võtab vastne minister oma tööd tõsiselt. «Nüüd, see koolitus, millest te rääkisite. Eks iga päev elus on ju õppetund. Homme me oleme ju alati targemad, kui me oleme täna,» ütles Ratas.  «Ja kui te arvate, et kohe näiteks riigikogu liige, vallavanem või peaminister on valmis, siis mina ei julge küll öelda, olles ka ühe väikese omavalitsuse juht olnud, et kohe nüüd sellest sekundist ma teadsin kõiki teemasid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles