Taavi Rõivas uutele ministritele: vaja on empaatiavõimet, tahet ja ambitsiooni (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Postimees

Reformierakondlasest ekspeaminister Taavi Rõivas jagab sotsiaalmeedias uutele ministritele soovitusi ning rõhutab, et mandaadita ministritel tuleb valijate usalduse võitmise nimel eriti palju pingutada. 

Rõivas kirjutab Facebookis, et kui vahetult peale valimisi tuuakse ministriks reeglina tugevaima mandaadi saanud poliitikud, siis vähem kui aasta enne valimisi on just see aeg, mil saab uusi inimesi kaasata. «Kas tänased ministrid suudavad korrata Anne Sullingu, Maris Lauri või Marina Kaljuranna töötulemusi, seda näitab muidugi aeg,» kirjutab ekspeaminister.

Endise valitsusjuhi hinnangul on Riina Sikkutil kõik eeldused hästi hakkama saada ning erinevalt SDE fraktsiooni liikmetest tagasi astuva ministri Jevgeni Ossinovski vigadest distantseerida. 

«Janek Mäggi esimene kommentaar jättis küll mulje, et teeb vahelduseks oma «päristööle» veidi reality-showd, aga loodetavasti oli see mulje ekslik. Ministriamet on tegelikult tõsine vastutus ning valija mandaadita inimestel tuleb usalduse võitmise nimel ekstra pingutada,» rõhutab Rõivas.

Ühtlasi jagab Rõivas ministrikandidaatidele omapoolseid soovitusi ametisse kaasa. Tervise- ja tööministri puhul rõhutab ta empaatiavõimet. «Mitte kunagi ei tohi minister öelda, et tema ei saa, ei taha, ei suuda (näiteks otsustada Põlva ja Valga haigla sünnituse jätkamise küsimust). Peab saama, peab tahtma ja peab suutma.»

Riigihalduse ministril tuleks Rõivase arvates sahtlipõhjast üles otsida Arto Aas juhtimisel ettevalmistatud riigi efektiivistamise sammud ning püüda valitsust veenda neid ellu viima.

«Riigireformi radar on teinekord ka põhjendamatult kriitiline, aga viimase korra hinne oli märk, mida tasuks tõsiselt võtta. Aasta enne valimisi riik pausile panna on lubamatu, Eesti peab arenema kogu aeg,» märgib Rõivas. Ta leiab, et aastaga jõuab väga palju ära teha, vaja on tahet ja ambitsiooni.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles