Sikkut: vastab tõele, et Jevgeni Ossinovski on mulle ettepaneku teinud (7)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski on uue ministrikandidaadi enda asemele leidnud. Selleks inimeseks on riigikantselei nõunik Riina Sikkut, kes ametikohale asumise valmisolekut Postimehele ka kinnitas.

Kuigi esialgu ei tõtanud Ossinovski seda infot ümber lükkama ega kinnitama, vastas Sikkut kuuldustele ise. "Vastab tõele, et Jevgeni Ossinovski on teinud mulle ettepaneku asuda sotsiaaldemokraatide ridades tervise- ja tööministri ametisse ning ma olen andnud oma põhimõttelise nõusoleku," kirjutas Sikkut kirjalikus kommentaaris.

"Et viibin varem planeeritud puhkusel Eestist eemal, kohtun erakonna juhatusega järgmisel kolmapäeval. Seejärel olen valmis vastama ka kõigile teie küsimustele," lisas ta. 

Riina Sikkut
Riina Sikkut Foto: Riigikantselei

Sikkut on lõpetanud Vinni-Pajusti Gümnaasiumi, Tartu Ülikoolis majanduse eriala ning omandanud 2010. aastal teadusmagistri kraadi tervisepoliitika erialal Londoni Ülikoolis. Ta on töötanud tervisepoliitika analüütiku ja programmijuhina Poliitikauuringute Keskuses Praxis, alates 2017. aasta augustist tegutseb ta Riigikantselei strateegiabüroo sotsiaal- ja tervisepoliitika nõunikuna.

Sikkut on uurinud põhjalikult Eesti sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutliku rahastamise võimalusi, ressursijuhtimist haiglates ning analüüsinud muuhulgas vähipatsientide elukvaliteeti, HIV mõju majandusele, uute ravimite soodusnimekirja lisamise protsessi ja tervishoiutöötajate väljarännet Eestist. Ta on abielus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi infosüsteemide asekantsleri Siim Sikkutiga, neil on kaks last.

Sikkuti nime avalikuks tulek seab Ossinovski ilmselt keerulisse olukorda, sest ta lubas enda asendaja nimega välja tulla järgmise nädala kolmapäeval, ent Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus koguneb juba täna kell 16.00. Kuigi ametlikus päevakorras ministriküsimust pole, on tõenäoline, et Ossinovski ei pääse sellest üle ega ümber. 

Seda enam, et tegelikult on juba kokku lepitud, et peaminister Jüri Ratas läheb uue tervise- ja tööministri ning riigihalduse ministri kandidaatidega president Kersti Kaljulaidi juurde järgmisel kolmapäeval. Samal päeval peaks toimuma ka sotside juhatus, mis ministrikandidaadi sobivuse üle hääletama pidi. 

Tänane juhatus kujuneb Ossinovski jaoks keeruliseks, sest erakonnaskaaslased teavad, et nende seast uut ministrit ei valita. Pinget lisab see, et mitme sotsiaaldemokraadi hinnangul oleks pidanud minister leitama erakonna riigikogu fraktsiooni seest. 

Avalikkuses on seni spekuleeritud Heljo Pikhofi nimega ning oma aega on oodanud ka Nõmmel ülipopulaarne poliitik Rainer Vakra. Räägitud on ka Eesti ametiühingute keskliidu juhatuse esimehest Peep Petersonist. Nemad jäävad nüüd kõik pika ninaga. 

Jevgeni Ossinovski teatas 7. aprillil toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogul, et loobub tervise-ja tööministrikohast ning keskendub erakonna esimehe tööle, et valmistuda 2019. aasta riigikogu valimisteks. Toona lubas ta uue ministri teatavaks teha pärast riigi eelarvestrateegia arutelu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles