Sven Mikser: oleme lasknud ennast juhtida kõrvalradadele

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetusprotsent on alates valitsuskoalitsiooni moodustamisest langenud 19 protsendilt valimiskünnise lähedale. Endine erakonna esimees Sven Mikser keeldus vigu loetlemast, kuid tunnistas, et  erakond on teinud möödapanekuid.

«Ma ei loetleks neid siin, et ajakirjandus saaks löövaid pealkirju. Pigem loetlen positiivseid ja hästi tehtud asju,» ütles Mikser ning loetles üles poolt käimalükatud muudatusi.

Kui reformierakond valis endale uue juhi läinud nädalavahetusel, siis sotsiaaldemokraatide üldkogu toimub juuni alguses. Praeguse juhatuse volitused kehtivad 2019 suveni, seega tuleks uue esimehe valimiseks korraldada erakorralised juhatuse valimised.

Küsimusele, kas on tarvis uut erakonna juhti Ossinovski asemele, vastas Mikser mittemidagiütlevalt: «kõrget reitingut on opositsioonis kergem hoida, kui valitsuses. Sotsiaaldemokraadid on valitsuses olnud kauem, kui kunagi varem. See on sundinud meid tegelema praktiliste, kuid tehniliste küsimustega ning jätnud vähem aega erakonna brändi loomiseks.»

Sotsiaaldemokraatide toetus 2016. aasta novembris, kui sotsid koos IRLiga leivad ühte kappi Keskerakonnaga panid, oli Kantar Emori lävepaku küsitluste järgi 19 protsenti. Täna avaldatud Turu-uuringute ASi tulemuste järgi vaid kuus protsendipügalat. 

Miks on nii läinud? «Kindlasti lihtsam tee oleks valijate süüdistamine selles, et nad meid ei mõista. Õigem oleks vaadata, kuidas teha nii, et asjad mida oleme teinud õigesti, kajastuksid meie reitingutes,» ütles Mikser.

Mikser rääkis, et sotsiaaldemokraadid seisavad jätkuvalt salliva ja vaenuvaba ühiskonna eest, kuid see sõnum on valijate jaoks hägustunud. «Eks oleme lasknud ennast mõnikord juhtida kõrvalradadele, mis hägustavad meie tuumikkuvandit ja sellega tuleb tegeleda,» ütles Mikser.

Toetusprotsent näitab ka tagasisidet sotside senisele tegevusele. Mida tuleks muuta? «Eks me püüame muuta ennast inimestele arusaadavamaks ja kuulata rohkem seda, mida valijad meist ootavad,» märkis Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles