Sotsid kõõluvad valimiskünnise piiril, IRL kukkus selle alla (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Värskelt avaldatud ning ERRi tellitud uuringutulemuste järgi langes Sotsiaaldemokraatliku erakonna toetus valimiskünnise piirile, IRL aga langes valimiskünnise alla.

 

Ühtlasi on kasvanud opositsiooni edu koalitsiooni ees Jüri Ratase (Keskerakond) ametiaja suurimaks.

ERRi uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi tehtud küsitluse järgi kerkis hiljuti erakonna esimeest vahetanud Reformierakonna toetus aprillis 33 protsendile, mis on kahe protsendipunkti võrra parem kui märtsis ning kuue protsendipunkti võrra parem tulemus kui veebruaris, kirjutab ERR.

Sotsiaaldemokraatlik erakond on Jevgeni Ossinovski lubadusega ministriametist lahkuda toetust veel rohkem kaotanud ning nende poolt annaks täna hääle vaid kuus protsenti vastajaist. Kuu varem oli sotsiaaldemokraatide toetus kümme ja kahe kuu eest kaheksa protsenti.

Isamaa ja Res Publica Liidu toetus jäi aprillis sootuks alla valimiskünnise ehk see oli neli protsenti. Märtsis oli IRLil toetajaid viis ja veebruaris kuus protsenti.

Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Sander Ilvest

IRLi peasekretär Priit Sibul tunnistas, et praegune valitsus on olnud erakonnale maailmavaateliselt keeruline. «Poliitika on aga kompromisside kunst ning tuleb tunnistada, et see on IRLile olnud maailmavaateliselt keeruline valitsus, kuigi tööõhustik on läbi aegade parim,» kommenteeris Sibul. Ta toonitas, et valitsus vajab täna erakonda, mis seisab vastutustundliku ja parempoolse majanduspoliitika elluviimise eest. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Kalvi Kõva tunnistas erakonna madalat toetusnumbrit kommenteerides, et ehkki sotside leeris on tehtud viimastel kuudel olulisi muudatusi, ei oodatud niivõrd kiiret mõju erakonna reitingule. Ühe kuuga langes sotside toetus kümnelt protsendilt kuuele. 

«Me ise nendest muudatustest reitingule lühiajalist mõju – ei tõusu ega langust – ei oodanud, küll aga loodame tehtud otsuste tulemusena pikemas plaanis oma poliitikat laiemalt ja edukamalt selgitada ning toetust mitte ainult taastada, vaid ka kasvatada,» sõnas Kõva.

Mihhail Korb.
Mihhail Korb. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas reitinguid kommenteerides, et valitsus on teinud mitmeid olulisi otsuseid, kuid koalitsiooni toetusnumbritele tuleb tõsiselt otsa vaadata.

Korbi sõnul võib oma osa langusest mängida seegi, et viimasel ajal on olnud palju juttu valitsuse töövõimest. Samas on riigieelarvestrateegia läbirääkimised näidanud, et koostöö on konstruktiivne. «Reformierakonna esimehe valimised on tänaseks läbi saanud, riigieelarve koostatud ja valijad saavad hinnata valitsuse tööd.» Ta kinnitas, et valitsuse töö tulemuslikkust näitabki kõige paremini kokkulepitud eelarvestrateegia. 

Korb tõi välja, et Keskerakonna toetus on stabiilselt tugev ja erakonna valijad mõistavad solidaarsema ühiskonna vajalikkust. «Kahtlemata oleme vastukaaluks Reformierakonna õhemale ja «igaüks enda eest» riigile ning valijad seda Keskerakonnas ka hindavad,» sõnas Korb.

Reformierakonna toetus tuleneb Korbi hinnangul jätkuvalt Kaja Kallase tulekust, samas on valimisteni 11 kuud ning edu võib olla raske hoida. «Suurematest Reformierakonna uue juhi plaanidest oleme siiani kuulnud haigekassa põhimõttelist erastamist ning palgast sõltuvat tervisekontot. Positiivse poole pealt on hea, et 500 eurot tulumaksuvabastust ei pöörata tõenäoliselt tagasi, kuid milline võiks Reformierakonna maksusüsteem olla, on lõpuni selgusetu,» tõdes Korb.

Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Sander Ilvest

«Oleme tänulikud inimestele toetuse eest. Meie suur toetus peegeldab muuhulgas inimeste hinnangut praeguse valitsuse tööle. Me peame palju tööd tegema, et inimeste usaldust õigustada ja valimisteni hoida,» kommenteeris Reformierakonna kõrget reitingut erakonna esimees Kaja Kallas

Vabaerakonna tegevjuht Märt Meesak ütleb erakonna kolmeprotsendilist reitingut kommenteerides, et Vabaerakond valmistub riigikogu valimisteks jõuliselt. «Vabaerakond juhib igal juhul kevadistel riigikogu valimistel inimeste tähelepanu sellele, et jälle ei mindaks harjumuspärase vastandumisega kaasa. Reformierakond ja Keskerakond püüavad kujundada valikutelje ja üritavad valijaid taaskord ära lollitada. Selles teatritükis, mida hakatakse etendama, esinevad kaks olulist daami: Kaja Kallas ja Yana Toom. Nad istuvad europarlamendis ühes fraktsioonis. Sisuliselt näitlevad nad sama tragöödia erinevates vaatustes. Vabaerakond ootab riigikogu valimistelt sisulist debatti meie ühiskonna tuleviku üle, mitte isiksuste keskset vastandumist või Vene kaardiga vehkimist. Oleme kindlad, et inimesed tahavad olla õnnelikumad, riigist vähem sõltuvad ja ootavad tarku otsuseid tarkadelt valitsejatelt,» kommenteeris Vabaerakonna tegevjuht.

Ratas, Mikser ja Kiisler pole rahul oma erakondade reitingutega

Peaminister Jüri Ratas, välisminister Sven Mikser ja keskkonnaminister Siim Kiisler ütlesid tänasel valitsuse pressikonverentsil, et pole rahul oma erakonna reitinguga.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas sõnas, et erakonna reiting ei ole rahuldav. «Valitsusel tuleb tööd edasi teha, et toetust kasvatada,» sõnas Ratas.

«Loomulikult kindlasti ei rahulda,» sõnas Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv välisminister Sven Mikser. «Kui reitingust midagi head otsida, siis ruumi tõusta on rohkem, kui ruumi langeda.»

Mikser sõnas, et valitsus on oma poliitikates olud edukam ja sisukam, kui see reitingunumbrites kajastub. Ta võrdles poliitikat teatriga ja sõnas, et ükskõik, kui rahul on endaga laval olevad näitlejad, kui pealtvaatajad rahul pole, ei saa etendust edukaks pidada.

IRLi liige Siim Kiisler sõnas, et IRL-i toetus kõigub kehvas kohas. «Vales kohas meie arvates.»

Samas sõnas ta kohalike omavalitsuste valimiste tulemustele viidates, et reitinguid ei saa üheselt valmistulemusteks ümber kantida.

«Ma arvan, et need sõnumid mis viimasel ajal valitsusliidust tulevad, peaksid IRL-i toetajatele olema meelepärased,» sõnas Kiisler. Ta lisas, et erakondade toetusnumbrid sõltuvad ka sellest, kes parajasti rohkem pildil on. «Keit Pentus-Rosimannuse pulmde ajal tõusis ka Reformierakonna reiting,» lisas Kiisler. BNS

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles