Artur Talvik IRLi nimevahetusest: väline muutus sisu ei muuda (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Mihkel Maripuu

Väline muutus sisu ei muuda ning selles mõttes on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanek muuta erakonna nimi Erakond Isamaaks pigem väline trikk, mis näitab, et mõeldakse järgmiste valimiste peale, arvas Vabaerakonna juht Artur Talvik.

Isamaa ja Res Publica Liidu laiendatud eestseisus otsustas täna, et erakonna uueks nimeks saab Erakond Isamaa. Uue nime peab veel heaks kiitma volikogu. Ühtlasi pani eestseisus paika erakonna maailmavaatelised põhimõtted.

«Ma saan aru, et Seeder tahab näidata, et Res Publica üle on võit saadud. Aga kas selleks piisab ainult nimevahetusest, on selline retooriline küsimus otsa,» ütles Talvik Postimehele. Ta lisas, et tema jaoks sellised välised trikid ei toimi.

Vabaerakonna juhi hinnangul mõtleb IRL nime muutes järgmise aasta parlamendivalimistele.

Kas nime muutmine aitab IRLil/Isamaal raskest seisust välja tulla? «Sisu on see, millega august välja rabeletakse. Nimevahetusest on vähe. Tegelikult nimevahetus oleks eeldanud seda, et tuleb mingeid olulisi inimesi erakonda juurde või midagi sellist. Et erakonna nägu on tõsiselt muutunud. Aga seda ta ju ei ole,» leiab Talvik.

Isamaa 3.0-st võiks Talviku arvates rääkida siis, kui erakonnal oleks Mart Laari haardega juht, kuid praegu sellist inimest pole.

IRLi eestseisuse liige Riina Solman ütles Talvikule vastuseks, et nimi Isamaa kirjeldab erakonna sisu ja poliitikat palju täpsemalt, see on selge ja konkreetne.

Solman ütles, et Isamaaliidu ja Res Publica liitumisest on möödas juba 12 aastat ning erakond on tema sõnul organisatsioonina muutunud ühtseks ja ammu kokku kasvanud. Erakonnas on inimesi Isamaaliidust, Res Publicast ja IRList, märkis ta.

«Uus nimi võtab kokku meie kõige tähtsama eesmärgi – Eesti riigi ja rahva püsimajäämine,» ütles Solman. «Konkurendi valulik reaktsioon on märk enda meeleheitest, uue konkreetsema kuvandiga Isamaa valmistab talle peavalu. Meie erakond on uhke minevikuga ja sisukam kui Talviku juhitav.»

Solman lisas, et oleks aga väga naiivne arvata, et Eesti valija teeb oma valiku erakonna nime põhjal. «Nimi Isamaa kirjeldab meie sisu ja poliitikat palju täpsemalt, see on selge ja konkreetne. Selleks sisuks on rahvuslik vaade Eesti elule, keelele ja kultuurile. Eestimaale tervikuna. Uues nimes kajastub meie poliitika olemus täpsemalt, milleks on rahva kestmine Eesti põhiseaduse vaimus.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles