Pevkur rekordmadalatest annetustest Reformierakonnale: peasekretäri polnud (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Aasta esimese kolme kuu jooksul rekordmadala annetussummana vaid 865 eurot kogunud Reformierakond usub, et aasta lõpuks ollakse taas tipus tagasi. Madalseisu põhjus on peasekretäri vahetus ning kindluse puudumine, leiab veel viimaseid päevi Reformierakonna esimehe ametis olev Hanno Pevkur. 

«Kui ei ole kedagi, kes annetajatega igapäevaselt suhtleks ja tegeleks – peasekretäri pole –, siis neid annetusi väga ei ole. See on üks põhjus,» selgitas Pevkur.

Reformierakond vabastas erakonna eelmise peasekretäri Tõnis Kõivu ametist 9. märtsil. Sisepingetes vaevlevast Reformierakonnast kirjutas Postimees juba 2017. aasta novembri lõpus. Kuu aega hiljem, detsembris 2017 teatas erakonna esimees Hanno Pevkur, et soovib erakorralisi juhivalimisi ning palus erakonnakaaslastel toetada uue juhina Kaja Kallast

«Oleme hoidnud alati poliitika tegemise ning rahade ja annetamisega seotud küsimused lahus.»

«Kui jaanuaris ja veebruaris oli peasekretär veel olemas, siis oli ikkagi tegelikult ju teada, et ta on ära liikumas, ja toetajatel oleks vaja ikkagi kindlust, kellega rääkida. See on see peamine põhjus,» lisas Pevkur annetusi kommenteerides. 

Pevkur toonitas, et Reformierakonnas vastutab annetajatega suhtlemise eest peasekretär. «Oleme hoidnud alati poliitika tegemise ning rahade ja annetamisega seotud küsimused lahus,» selgitas ta, avaldades veendumust, et aasta jooksul paraneb annetajate seis. 

Möödunud aastal sai Reformierakond opositsiooni suurima erakonnana annetajatelt suurima summa: 386 145 eurot aastas. Reformierakonnale järgnes Isamaa ja Res Publica Liit (334 558 eurot), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (189 604), Keskerakond (173 526), Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (98 233), Eestimaa Rohelised (18 164), Vabaerakond (10 631) ja Rahva Ühtsuse Erakond (4084 eurot). 

Aasta algas hästi IRLile

«Kui me eelmise aasta lõpuks suutsime erakondadest kõige enam annetusi koguda, suudame ka selle aasta lõpuks toetajate usalduse pälvida. Eks me oleme ise usaldusväärsed ja näitame oma toetajatele, et Reformierakonda saab usaldada ja Reformierakond on täna sellele ettevõtjavaenulikule valitsusele ainuke alternatiiv,» sõnas Pevkur. 

Alanud aasta kolme kuu jooksul annetati kõige lahkemalt Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) ning Keskerakonnale, kõige tagasihoidlikumad summad on parlamendierakondadest laekunud Reformierakonnale, selgub erakondade rahastamise järelevalve komisjoni 2018. aasta I kvartali aruannetest. Kokku tehti erakondadele annetusi 143 655 euro eest. 

Erakondade annetuste ülevaade 2018. aasta I kvartal.
Erakondade annetuste ülevaade 2018. aasta I kvartal. Foto: Kuvatõmmis

Loe lisaks:

Ülevaade: kõige heldekäelisemalt said annetusi IRL ja Keskerakond, Reformierakond on nimekirja lõpus

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles