Pentus-Rosimannus: šampanjasotsid ja härras-Keskerakond on radikaalse vasakpartei tekkeks soodsa pinnase loonud (15)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eestis on piisavalt suur hulk inimesi, kes tunnevad, et ükski pragune poliitiline jõud neid ei esinda, seega on radikaalse vasakpoolse partei tekkimine üsna tõenäoline, ütles täna MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi korraldatud konverentsil Keit Pentus-Rosimannus. 

Pentus-Rosimannuse sõnul on Eestis üsna palju «erakondade vahel kaduma läinud inimesi», keda hetkel ükski poliitiline jõud väga selgesõnaliselt ei esinda. «Võime neid kirjeldada kui kapitalismi hammasrataste vahele jäänuid või neid, kellel on väga suur risk sinna hammasrataste vahele jääda.» Sellel pinnalt peab Pentus-Rosimannus tõenäoliseks radikaalse vasakpartei tekkimist, mis võiks toetada koguni viis kuni seitse protsenti valijatest. «Võime neid nimetada kas siis hääletute või lumehelbekeste parteiks, kuidas keegi soovib.»

«Iseenesest võiks ju mõelda, et praegu valitsuses olevad Keskerakond ja sotsid võiksid sedatüüpi valijaskonda kõnetada ja neid esindada, aga kui päris olukorda vaadata, siis mulle tundub, et selline härras-Keskerakond, mis täna võimul on, väga selgelt pelgab vasakpoolset poliitikat ajada,» jätkas Pentus-Rosimannus ja lisas, et «šampanja- ja härrassotside» puhul paistab talle, et fookuses on valed asjad. «Nad on täna põhiosa aurust suunanud sinna, kas ja mida keegi süüa-juua võib, vähem sellele, et on terve hulk inimesi, kes igapäevaselt mõtlevad sellele, kas neil üldse on järgmisel päeval mida süüa.»

Uue partei juhina näeks Pentus-Rosimannus Oudekki Loonet või mõnd teist «tõeliselt tulipäist» vasakpoolset liidrit ja eeskõnelejat. Samas arvas ta, et tänasel poliitmaastikul on selline ideoloogiline tuumik juba olemas. «Praegu on see tuumik Keskerakonna kõhus peidus ja aegajalt, kui seda kõhuhäält kuulda on, siis ta räägib Yana Toomi häälega.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles