Hiidlased nõuavad minister Kadri Simsoni lahkumist (26)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madal veetase segab Hiiumaa liini parvlaevadel sõitmist.
Madal veetase segab Hiiumaa liini parvlaevadel sõitmist. Foto: Tairo Lutter

Hiidlased leiavad, et kuna majandus- ja taristuminister Kadri Simson ei ole suutnud tagada tõrgeteta praamiühendust Hiiumaaga, peab ta ameti maha panema.

Petitsioonis kirjeldatakse, et Hiiumaa majandus, töökohtade arv ja kogu muu areng on tihedalt seotud mandriga ja seetõttu on aastaringse stabiilse ühenduse tagamine Hiiumaa ja mandri vahel Eesti riigi jaoks enesestmõistetav kohustus, kirjutab Lääne Elu.

«Paraku ei ole riik selle kohustuse väärika täitmisega hakkama saanud paarikümne aasta jooksul,» nenditakse petitsioonis. Hiidlased leiavad, et viimaste tõrgete põhjuseks ei ole olnud ilm, vaid lohakus ja hoolimatus.

«Saja miljoni eest telliti uued laevad, aga mured on vanad. Häbilugu,“» pole Hiiumaal ja Tallinnas tegutsev ettevõtja Peep Lillemägi (Reformierakonna liige) Hiiumaa laevaliini olukorraga sugugi rahul ja selgitas, miks on petitsioon justnimelt ministri vastu suunatud: «Praegust olukorda ei oleks, kui novembri alguses mõõdetud Rukki kanali sügavusest oleks järeldused tehtud. Aega oli maa ja ilm, et süvendada, jää tuli alles jaanuari lõpus.»

Lillemägi sõnul püsivad Hiiumaa sadade töökohtadega plastitööstused püsti entusiasmist, ettevõtjad ei saa öösiti magada, ei tea, kas toodang saab mandrile või tooraine saarele. Sama olukord on ka toiduainetetööstusega.

Täna Hiiumaa, homme Eesti! 

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson ei ole suutnud tõrgeteta praamiühendust Hiiumaaga tagada ja peab ametist lahkuma.

Hiiumaa majandus, töökohtade arv ja kogu muu areng on tihedalt seotud mandriga. Seetõttu on aastaringse stabiilse ühenduse tagamine Hiiumaa ja mandri vahel Eesti riigi jaoks enesestmõistetav kohustus. Paraku ei ole riik selle kohustuse väärika täitmisega hakkama saanud paarikümne aasta jooksul. 

Viimaste tõrgete põhjus ei ole olnud ilm, vaid lohakus ja hoolimatus. Kogu märtsikuu on Hiiumaa ja mandri ühendus olnud suuresti häiritud. Rohkem kui nädala oli vedu suunatud "hädaliinile" Heltermaa-Virtsu, mis tähendas hiidlastele raha, aja ja närvide lisakulu. 

Lihavõtete eel langenud veetase tõi taas vedaja hoiatuse, et ühendus võib katkeda ja sajad inimesed pidid oma plaanid ringi tegema. Hiiumaa peredele tähendas see muret, kas saab koos olla pikalt kojutulekut kavandanud lähedastega. 

Kõik see on juhtunud põhjusel, et eirati juba mullu novembri alguses Veeteede Ametile teada olnud fakti: Rukki kanali sügavus on langenud kriitilise tasemeni ja ei vasta selle veetee normile. Kolme kuu jooksul, mil oleks olnud võimalik süvendustöid teha, neid ei tehtud. 

Vähe sellest, alates eelmise aasta novembrist on Hiiumaa valla juhid korduvalt kutsunud majandus- ja taristuministrit Kadri Simsonit Hiiumaale, et parvlaevaliikluse probleemide ja lahenduste teemal arutada. Paraku ei ole ta saatnud ei tagasisidet ega reageerinud ka kutsele. 

Leiame, et Hiiumaa ja mandri stabiilse ühenduse eest otseselt vastutav majandus- ja taristuminister Kadri Simson ei ole selle ülesandega hakkama saanud ja peab seetõttu oma ametist lahkuma. 

Kutsume kõiki Eesti inimesi hiidlasi toetama. Pääs koju ei tohi olla seotud murega, teadmatusega ja ülemääraste kuludega, mille on põhjustanud riigi saamatus. 

Toetades hiidlasi ja andes allkirja sellele nõudmisele, seisad ühtlasi selle eest, et homme ei räsi riiklik hoolimatus Sinu peret ja Sinu kodukohta.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles