Kaitseminister Luik: ÜRO rahuvalve vajab kaasajastamist

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvemissioonilt koju naasnud Eesti kaitseväe üksus Estpla-19. Foto on illustratiivne.
ÜRO rahuvalvemissioonilt koju naasnud Eesti kaitseväe üksus Estpla-19. Foto on illustratiivne. Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

Kaitseminister Jüri Luik ütles tänasel ÜRO Julgeolekunõukogu rahuvalvemissioonide tõhustamise debatil New Yorgis, et ÜRO seniseid rahuvalvemissioonide läbiviimise põhimõtteid tuleb kaasajastada.

Minister lisas, et uues julgeolekukeskkonnas pole selgeid eraldusjooni, tihti on tegu pigem rahuloome kui -valvega. «Võrreldes teiste kriisikolletes läbiviidavate missioonidega, on ÜRO rahuvalveüksused sageli ebapiisavalt varustatud ja ettevalmistatud,» tõdes Luik.

Rahuvalvemissioonide edukaks läbiviimiseks peaksid Luige hinnangul julgeolekunõukogu mandaadid olema realistlikumad ja konkreetse kriisi eripära arvestavad.

Minister lisas, et suurema otsustusõiguse andmine tuleks kasuks kriisipiirkonnas kohapeal olevatele üksuste juhtidele, kelle soovitustega võiks enam arvestada ka mandaatide koostamisel.

Eesti osaleb praegu kolmel rahuvalvemissioonil – UNIFIL Liibanonis, UNTSO Lähis-Idas ja MINUSMA Lääne-Aafrikas – kokku 44 tegevväelasega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles