EKRE toetab Reformierakonda: Helme sõnul avas Kallas vajaliku debati tervishoiu reformimise teemal (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Martin Helme sõnul avas Reformierakonna tulevane juht Kaja Kallas vajaliku debati tervishoiu teemal ja tervishoiusüsteemi parandamist tuleks alustada haigekassa põhjalikust reformimisest.

«Kaja Kallas on avanud hädavajaliku debati tervishoiu teemal,» ütles Helme, viidates Kallase jutule, et tervisekindlustuse võiks haigekassa asemel tellida Eesti inimestele erakindlustuselt ning osa sotsiaalmaksust võiks jääda iga inimese enda kasutada.

«Praegune haigekassa süsteem on selline, kus kõigil on halb - nii patsiendil, arstil kui ka õdedel. Solidaarsus on õõnes sõnakõlks, sest 90 000 inimest on kindlustamata. Universaalsus on teine õõnes sõnakõlks, sest ravijärjekorrad on Euroopa kõige pikemad,» ütles Helme, kelle sõnul tuleb Haigekassa ümber teha tegelikuks ravikindlustuskassaks, kust rahastatakse ainult raviteenuseid.

«Haigekassa kuludest tuleb välja võtta haiglate ehitus, mis peab olema lahendatud riigieelarvelise investeeringuna. Samuti tuleb välja võtta töövõimetuspäevade kompenseerimine, mis võiks olla tasustatav töötukindlustuskassast. Ravimite kompenseerimise süsteem, mis on Eestis üks läbipaistmatumaid ja seetõttu Euroopa kallimaid, tuleb ümber teha avatud konkurentsi ja ravimigrupi põhiseks, mitte konkreetse preparaadi põhiseks. Lammutada tuleb praegune suletud süsteem, mis surub turult välja paindlikud ja odavad väikepakkujad ning suunab kogu Haigekassa raha kahte suurde haiglasse,» leiab Helme.

«Kui kõik need asjad ära teha, vabaneb Haigekassas ligi 40 protsenti vahenditest inimeste ravimiseks. Jah, erakindlustuse võimalus peaks kindlasti olema, aga Kaja Kallase ettepanekust ei lugenud ma välja kriitiliselt tähtsat osa – erakindlustuse valija peaks saama sotsiaalmaksust 10-15 protsenti maha, et kindlustust osta. Muidu pannakse inimesele lihtsalt lisakoorem,» ütles Helme.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles