Aab: erasektorilt ravikindlustuse tellimine annab eelised jõukamatele (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Erasektorilt inimestele ravikindlustuse tellimine on riigile kallim ja annab eelised jõukamatele, leiab endine sotsiaalminister Jaak Aab.

Kaja Kallase plaan lõpetada Haigekassa tegevus ja tellida inimestele ravikindlustus erasektorilt on riigile kallim ning jätab enam ravivõimalusi jõukamale osale inimestest, ütles Aab. 

Tema sõnul pole plaan tellida ravikindlustus erakindlustuselt otstarbekas ning viib meid Eestile sobivast solidaarsest ravikindlustustest kaugemale. «Mil moel saab äriettevõttest ravi tellimine olla odavam kui haigekassa ülalpidamine, mille eesmärk on inimesi aidata, mitte raha teenida, on Kaja Kallase plaanis paraku arusaamatu,» sõnas Aab.

Aab leidis, et lisaks ekspertide väljatoodule - ravikompetentsi hajumine, osade teenuste väljajäämine kindlustuskattest või meedikute jätkuv puudus - on Kallase plaan kreenis jõukamate inimeste ravivõimaluste parandamisele. «Kui osa raha sotsiaalmaksust saab inimene kulutada vaid endale, on ravimite või muude tervist parandavate teenuste kättesaadavus ühele ühiskonnagrupile rohkem kättesaadavam kui teisele,» ütles Aab, kelle sõnul vastaks selline olukord küll Reformierakonna poliitikale, kuid mitte ühiskonna ootustele.

Endise sotsiaalministri hinnangul tuleks mõelda enam sellele, kuidas haigekassat ja ravisüsteemi Eestis tugevdada, mitte lammutada. «Praeguse valitsuse prioriteet oli justnimelt jätkusuutliku rahastamismudeli väljatöötamine ja rohkem kui 200 miljoniline lisarahastus tervishoidu, mis muu seas ka ravijärjekordi lühendaks,» ütles Aab. Ta lisas, et loodetavasti on see tee, milleni üks hetk jõuab ka Reformierakond. «Vastasel juhul kuluks Kallase plaani teostudes meil tervishoiule rohkem raha, kuid kättesaadavamaks muutuks see vaid jõukamatele,» lisas Aab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles