President kuulutas välja seaduse, millega leida abivajavaid noori

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Eero Vabamägi

President Kersti Kaljulaid kuulutas täna välja sotsiaalhoolekande seaduse muudatused, millega luuakse õiguslik alus erinevatest riiklikest registritest 16–26-aastaste noorte kohta päringute tegemiseks, et läbisõelumise teel ehk automaatselt välja selgitada noored, kes võivad vajada abi.

Riigipea märkis, et nii selle kui teiste analoogsete seadusemuudatuste puhul, millega riik tulevikus võtab endale õiguse ja kohustuse töödelda inimeste andmeid, tuleb erilist rõhku pöörata andmekaitse küsimustele. 

Kaljulaid tunnustas otsust pöörata kõrgendatud tähelepanu noortele, sh abivajavatele noortele, et suurendada nende tööhõivevalmidust ja haridustaset ning kaasata noori tööturule. «Samas on riigi eeldus, et kõikide nö sõelale jäävate noorte puhul on õigustatud riigi sekkumine nende eraellu, väga laiaulatuslik ning võib teatud puhkudel minna vastuollu inimeste põhiõigusega,» lisas president. 

Sealjuures kutsus president nii seadusandjat kui täidesaatvat võimu üles erakordse hoolikusega suhtuma inimeste õigusesse privaatsusele, et keegi ei tunneks põhjendamatult kuklas «suure venna» liigvalvsat pilku.

Riigipea avaldas soovi ka ise lähiajal kohtuda andmekaitseasjatundjate ning ministeeriumide ja ametite esindajatega, et andmekaitseküsimuste praktikaid arutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles