Vabaerakond tahab keelata maksumaksja raha eest ajakirjanduslike saadete ja reklaami ostmise (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PBK auto.
PBK auto. Foto: Andres Haabu / Postimees

Riigikogu Vabaerakonna fraktsioon annab tänasel riigikogu istungil üle seaduse eelnõu, mille eesmärk on keelata valla- ja linnavalitsustel maksumaksja raha eest ajakirjanduslike saadete ja tasuliste artiklite ostmise. 

Eelnõuga sätestatakse kohalikule omavalitsusele piirangud kasutada avalikku raha ajakirjanduslike saadete, reklaami, tasuliste artiklite ja intervjuude ostmiseks. Sellega soovitakse tagada eelarveliste vahendite sihipärasemat kasutamist ning vähendada võimalusi administratiivse ressursi kuritarvitamiseks.

Muudatusega tahetakse täiendada kohaliku omavalitsuse finantsjuhtimise seaduse paragrahvi 28 järgmiste punktidega: 

«(6) Valla- ja linnavalitsus, kohaliku omavalitsuse üksuse ametiasutus ning ametiasutuse hallatav asutus ei või osta avalikke vahendeid kasutades ajakirjanduslikke saateid ja tasulisi artikleid.

(7) Valla- ja linnavalitsus, kohaliku omavalitsuse üksuse ametiasutus ning ametiasutuse hallatav asutus ei või osta reklaami, mis väljub kohalikule omavalitsusele seadusega pandud teavitamise ja kohaliku elu korraldamise ülesannetest.»

Inspiratsiooniallikaks PBK 

«Eelnõu esitamine on tingitud avaliku raha kasutamine kohalike omavalitsuste poolt saadete ostmiseks telekanalitelt, sealhulgas Eestile vaenulikke seisukohti edastavalt telekanalilt Pervõi Baltiiski Kanal (PBK). Tallinna linn, mis on Eesti suurim kohalik omavalitsus, on tellinud korduvalt saateid PBK-lt ja selline teguviis ei vasta Eesti julgeolekupoliitilistele eesmärkidele ega ole kooskõlas üldlevinud arusaamaga avaliku raha otstarbekohasest kasutamisest. Eelnõu algatajate meelest on selline olukord välditav selgemate reeglite sätestamisega kohaliku omavalitsuse finantsjuhtimise seadusesse,» seisab Vabaerakonna esitatud eelnõu seletuskirjas. 

Eelnõu esitaja Artur Talvik toob seletuskirjas välja riigikontrolli auditi «Reklaami- ja kommunikatsiooniraha kasutamine valdades ja linnades», kus jõuti järeldusele, et 2013. aasta kohalike valimiste eel kasvas sellise raha kasutamine erinevates omavalitsustes hüppeliselt. «Paljudel juhtudel ei olnud selline rahakasutus avalikes huvides. Konkreetsetele juhtumitele reageeris ka Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon ja oli juhtumeid, kus kandidaatidel tuli omavalitsuse poolt rahastatud reklaam hüvitada,» seisab eelnõus. 

Loe eelnõu seletuskirja täispikkuses SIIT

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles