Ratas: alkoholiaktsiisi küsimus ei ole riigi suurim murekoht ega olulisim väljakutse (29)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumaksja vaenlase tiitli saanud töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski.
Maksumaksja vaenlase tiitli saanud töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Marianne Loorents

Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) võttis sotsiaalmeedias sõna alkoholiaktsiiside tõusu tõttu kriitika alla langenud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (SDE) kaitseks.

«Ma mõistan, et alkoholi hinnatõus ei ole paljudele meeltmööda, aga valitsuse ja iga ministri tegevust on alati õige vaadata laiemalt. Soovin siiralt tunnustada Jevgeni Ossinovski üliolulist panust valitsuse liikmena,» kirjutas Ratas Facebookis, märkides, et tervise- ja tööminister on «viimastel nädalatel sattunud kriitika alla».

Ratas ütles, et Eesti Vabariigi sajandal juubeliaastal on meil palju rõõmusid, aga ka mitmeid probleeme, millest palju tähelepanu pälvinud alkoholiaktsiisi küsimus ei ole tema hinnangul Eesti riigi suurim murekoht ega olulisim väljakutse. «Riigi alkoholipoliitika peamine eesmärk on vähendada alkoholi liigtarbimist ning sellega kaasnevaid tervisekahjusid, õnnetusjuhtumeid, vigastusi ja surmasid. Alkoholi kättesaadavuse piiramine aktsiisitõusude kaudu on üks meede paljude teiste seas.» 

Peaminister kirjutas, et valitsus on ühiselt ellu viinud tervishoiureformi, mis suunab uue jätkusuutliku rahastusmudeliga nelja aasta jooksul valdkonda üle 220 miljoni lisaeuro.  Samuti on Ratase sõnul inimestele suureks abiks retseptiravimite kompenseerimine varasemast märksa suuremal määral. Oluliste algatuste reas tõi Ratas välja ka noortegarantii tugisüsteemi, mille eesmärk on vähendada mittetöötavate ja mitteõppivate noorte arvu ning mitmed vajalikud sammud soolise palgalõhe vähendamiseks avalikus sektoris.

«Tervise- ja tööministri tegevuse ning saavutuste hindamine pelgalt piirikaubanduse kontekstis, mis sai tegelikult alguse juba eelmise valitsuse ajal, on seega selgelt ülekohtune,» ütles Ratas koalitsioonipartneri, SDE esimehe Ossinovski kohta. «Aktsiisipoliitika osas oleme mitu varasematel aastatel kavandatud maksutõusu - näiteks diislikütuse aktsiisitõus 2018. aastal - tühistanud või poole võrra vähendanud lahja ja kange alkoholi aktsiisitõusu osas. Seega oleme tegelikult liikumas maksurahu suunas,» lõpetas peaminister oma postituse.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles