Värsked reitingud: Helme peab reaalseks EKRE möödumist Keskerakonnast, sotsid süüdistavad alkoholitootjate lobi (25)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE läheb kohalikele valimistele loosungiga «Anname tuld!».
EKRE läheb kohalikele valimistele loosungiga «Anname tuld!». Foto: Mihkel Maripuu

Värsket erakondade populaarsusuuringut kommenteerinud Eesti Konservatiivse Rahvaerakona (EKRE) esimees Mart Helme peab reaalseks populaarsuselt teiseks erakonnaks saamist, sotside hinnangul on nende erakonna madalate reitingute taga alkoholitootjate osav PR-töö, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ei tähtsustaks aga üldse reitinguid. 

«Eesmärk on järele jõuda ja mööda minna,» kommenteeris EKRE esimees Mart Helme täna avaldatud populaarsusuuringut, kust selgus, et veebruaris toetas Keskerakonda 20,5 ning EKREt 17,1 protsenti küsitletutest. «Keskerakonna puhul on näha, et nende Eesti elektoraat on suhteliselt kõikuv ja täiesti võimalik, et kui erakond teeb teatud vigu, siis tekib rahvuslikku pettumust rohkem. On selge, et enne valimisi mängivad nad püsielektoraadi ehk venekeelse elektoraadi peale ja siis on täiesti võimalik, et mingi protsent nende Eesti elektoraadist tuleb meile ja meie läheme neist mööda,» täpsustas Helme. 

Sotsidele on Helme sõnul kõige valusamalt mõjunud IRLi justiitsministri Urmas Reinsalu umbusaldamata jätmine. «Seal nende püsitoetaja, kes on väga selgelt maailmavaate toetaja, ilmselt pettus. Arvan, et aktsiisipoliitika on püsivama mõjuga, aga Reinsalu hääletus on mööduva mõjuga. Mingi osa sotside valijaid tuleb neile tagasi,» lausus Helme.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Kalvi Kõva ning erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Kalvi Kõva ning erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Mihkel Maripuu

Kõva: alkotootjate propaganda kahjustas SDE reitingut

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretär Kalvi Kõva leiab, et sotsiaaldemokraatide reitingut on negatiivselt mõjutanud alkoholitootjate käivitatud meediakampaania.

«Eks me teame, et sellesse perioodi jäi alkoholitootjate poolt kinnimakstud tõsine alkopropaganda meie suunal. Ehk siis nii nagu (SDE esimees) Jevgeni Ossinovskigi ütles, et alkoholitootjad võivad oma PR-tiimidele preemiaid maksta, sest see töö on vilja kandnud,» rääkis Kõva BNSile. «Alkoholiaktsiisi tõstmine, mida rahandusministeerium on teinud, on väga oskuslikult meie erakonnale kaela määritud ja see on tõenäoliselt ka seda reitingut mõjutanud,» lisas Kõva.

«Me teame, mis on teinud õpetajate palk, lasteaiaõpetajate palgad. Ehk tegelikult neid asju, mida sotsiaaldemokraadid on viimaste aastate jooksul muutnud, on väga palju,» ütles sotside peasekretär. «Siiralt loodan, et Eesti inimesed saavad sellest aru, et lapsed, meie õpetajad, kultuuritöötajad, sisejulgeoleku inimesed ja igapäevast palgatööd tegevad inimesed - nende elujärg on muutnud mõnevõrra rohkem elamisväärseks. Ja ma loodan siiralt, et see täiendav raha, mis nad palgapäeval on saanud, ei ole läinud alkoholi peale,» lisas Kõva.

Peasekretäri kinnitusel ei ole sotsiaaldemokraatide seas praegu teemaks esimehe vahetus. «Sotsiaaldemokraadid on meie tänase esimehe juhtimisel ja ka eelmise esimehe juhtimisel teinud väga palju positiivseid asju, mida me oleme lubanud teha. Meie jaoks tähtsad ja olulised teemad on kõik ju pildis,» kinnitas Kõva.

Seeder ei tähtsusta parteide reitingute igakuiseid kõikumisi

Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig

IRLi esimees Helir-Valdor Seeder ei tähtsusta erakondade reitingute igakuiseid kõikumisi ning soovitab keskenduda poliitikakujundamisele.

«Ma arvan, et õigem on lähtuda nendest asjadest, mis on praegu riigikogus menetluses, mis on Eesti riigis teravamad probleemid ja mis on võimalik valitsuskoalitsioonis reaalselt kokku leppida, et anda seal endast parim. Mitte niirvõrd lasta kõikuvatest reitingutest ennast häirida,» lisas IRLi esimees.  

Seeder viitas ka kahe hiljutise küsitluse tulemuste suurele erinevusele, kus Kantar Emori veebruarikuise küsitluse kohaselt oli Reformierakonna toetus 33,5 protsenti ja Keskerakonnal 21,2, Turu-uuringute küsitluses aga mõlemal 27 protsenti.

«Olukorras, kus üks küsitlus näitab peaaegu kahekordset erinevust ja teine näitab võrdset taset, siis on täiesti mõttetu poliitikutel seaduste vastuvõtmisel ja menetlustel keskenduda aruteludele, et ei tea, kumb metoodika on õige. Ja kui vaatame ülejäänud erakondadegi reitinguid, siis sotsidele näitas see reiting püsivalt 11 protsenti, samal teine küsitlus näitas viimase 7-8 aasta madalaimale tasemele kukkumist. Mina ei ole sotsioloog ega ole sügavalt kaevanud nende metoodikasse, aga ütlen ausalt, et ega ei vaevu ka. Sellele ei ole mitte mingisugust mõtet,» rääkis Seeder.

«Nii, et ei pööraks sellele ülemäära tähelepanu. See on rohkem töö ja leib küsitlusfirmadele ja ajakirjanikel võimalus leheruumi täita. Ja uuringufirmad saavad oma rahakotti veidi raha ja elu läheb edasi,» ütles Seeder kokkuvõtteks. 

Korb: Keskerakonna toetus oli veebruaris positiivselt stabiilne

Mihhail Korb.
Mihhail Korb. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb ütles, et veebruarikuine 20,5 protsendine toetus oli «valitsuse juhtiverakonna jaoks positiivselt stabiilne».

«Usun, et see trend jätkub. Inimesed näevad oma sissetulekute tõusu tänu maksureformile ning kuigi on olnud teatavat segadust, saab iga uus asi aja jooksul selgemaks. Peame ka omalt poolt selgitamisega jätkuvalt tööd tegema.»

«Aasta alguses tegi Reformierakond Emori järgi tõepoolest küll hüppe, kuid vaadates ka Turu-uuringute küsitlustulemusi pikaajalisemalt, võib öelda, et kahe erakonna seis on tasavägine,» rääkis Korb. 

«Kui Reformierakond räägib aktsiisidest, siis tasub neil meenutada, et just praegune valitsus jättis ära nende poolt kavandatud diislikütuse aktsiisi tõusu selleks aastaks,» sõnas peasekretär. «Võib vaid ette kujutada, milline oleks transpordisektori seis ja kaupade-teenuste hind nende plaanide teostumisel. Ka alkoholiaktsiisi osas tasub Reformierakonnal meenutada oma samme piirikaubanduse tõstmisel. Nagu on kõik valitsuskoalitsiooni partnerid ka kinnitanud, on alkoholiaktsiis kindlasti riigieelarvestrateegia arutelul fookuses.»

Märt Meesak
Märt Meesak Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Meesak: Vabaerakonna reitingut tõstis aktiivne töö piirkondades

Vabaerakonna tegevjuhi Märt Meesaku sõnul on erakonna toetuse väikese tõusu taga aktiivne töö piirkondades.

«Oleme aasta algusest alates käinud maakondades inimestega kohtumas ning oma mõtteid selgitamas,» kommenteeris Meesak partei populaarsuse tõusu seitsmele protsendile. «Igal kohtumisel on Vabaerakonna ideid võetud vastu positiivselt. Olgu selleks siis vabaühenduste rahastamise ehk ühe protsendi eelnõu, mõistlikult majandatud metsapoliitika, läbipaistev valitsemine, vähem bürokraatiat ning keelde ja käske. Sama, mida ka president oma kõnes rõhutas.»

«Toetusele on mõjunud ka see, et valitsus on inimestest ja paikkonna elust suhteliselt kaugel, nende otsused on olnud lühinägelikud ning teised opositsiooni erakonnad väga palju Eesti tulevikus kaasa ei räägi. Vabaerakond teeb aga jätkuvalt tööd õiglase, ausa ja inimese keskse Eesti ülesehitamiseks. Seda nii parlamendis, kohalikes volikogudes kui ka piirkondades inimestel lähedal. Me ei peatu, vaid pingutame veelgi rohkem ning mitte reitingu kasvu, vaid eeskätt parema Eesti nimel. Reitingu kasv on selle juures igal juhul boonus,» rääkis Meesak.

Pevkur: Reformierakonna edu taga on valitsusliidu aktsiisipoliitika

Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Eero Vabamägi / Postimees / Scanpix

Reformierakonna suure edu taga on Keskerakonna ja tema juhitud valitsuskoalitsiooni ebaõnnestunud aktsiisipoliitika, keelepoliitika ja väärtusküsimused, ütles Reformierakonna esimees Hanno Pevkur BNSile. 

«Rahvale tänase valitsuse sammud ei sobi ja eelkõige tuleb vaadata sotside ning IRLi poole, sest nende valijad ei kiida heaks pooleteise aasta eest tehtud valitsuse muutust,» ütles Pevkur. «Ja nüüd on viljad käes nii aktsiisipoliitkas, keelepoliitikas kui väärtusküsimuses, mis oli [IRLi justiitsminister Urmas] Reinsalu juhtumi puhul üleval. Eks need kõik omavad mõju.»

«Eks mõnevõrra võis ju eeldada, et EKRE ja sotside vahe püsib jaanuariga võrreldes üsna sarnane ja kui vaadata mõlema puhul numbreid - nii Turu-uuringute kui Emori omi -, siis tegelikult on näha, et sotsid on kaotanud valijaid nii Reformierakonnale kui EKRE-le,» sõnas Pevkur. «IRLil püsib nina vee peal, nii et IRLi viimased sõnumiselgust või niiöelda tagasiminekut oma juurte või põhimõtete juurde on märgata. Iseküsimus, kas aktsiiside tagasikeeramine või teised nende sõnumid valitsuses ka toetust leiavad. Aga sõnumi andmine ei tähenda veel selle ellu rakendatakse. Eks saab näha - kui IRL ei suuda oma öeldud seisukohtade eest valitsuses seista, siis võib neil järgmistes küsitlustes olla taaskord murekoht, kas nad on viie protsendi peal või all.»

Vabaerakonna väikse tõusu kohta ütles Pevkur, et selle partei reiting on stabiilselt madal. «Arvan, et Vabaerakonnal on valimistele vastu vaadates küsimus selles, kas nad suudavad selgelt defineerida, mis on nende maailmavaade ja kes on nende valijad. Keda nad kõnetavad. Praegu on sõnumiselgust vähe ja nad pole ka parlamendis selgelt suutnud oma teemasid üles tõsta, eks see on nende murekoht. Aga valimisteni on veel aasta minna ja ma arvan, et ükski erakond ei saa ole kindel, et tänased reitingud on ka aasta pärast samad.»

Uuringust 

BNSi ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emori äsjase küsitluse järgi pooldas veebruaris Reformierakonda 33,5 ja Keskerakonda 20,5 protsenti küsitletutest. EKRE-t pooldas 17,1 ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 10,8 protsenti vastanutest. Vabaerakonna toetus oli 7 ning IRLi pooldas veebruaris 6,3 protsenti küsitletuist.

Kokku küsitles Kantar Emor 14.-21. veebruarini veebiintervjuude meetodiga 916 kodanikku vanuses 18-74 aastat. Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse.

Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Veebruaris oli "ei oska öelda" osakaal 28,0 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±3,1protsenti.

Loe lisaks:

Toetus valitsusele on ikka väike

Kommentaarid (25)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles