Graafik: sotside toetus langes viimase kaheksa aasta madalaimale tasemele (48)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Pilt videost

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus langes veebruaris viimase kaheksa aasta madalaimale tasemele, selgus ERRi uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi üle-eestilisest küsitlusest.

Kui jaanuaris toetas sotse 11 protsenti valijatest, siis veebruaris langes nende toetus kaheksale protsendile. Tegemist on viimase kaheksa aasta madalaima toetusega.

Uuringujuht Juhan Kivirähk tõdes ERRi otsesaates, et sotside langus oli vaid aja küsimus: nende toetus on valimistest alates langenud, alanud aasta alguses pälvis ohtralt kriitikat valitsuse aktsiisipoliitika ning küsitluse eel selgusid alkoholiaktsiisi alalaekumise numbrid. 

«Praegu paistab Ossinovski alkoholiga välja umbes samamoodi, nagu Juhan Parts omal ajal munadega. Sotsiaaldemokraadid peaks ilmselt tegelema teemadega, nagu luksuse ja kinnisva maksustamine, mitte niivõrd aktsiisid,» rääkis Kivirähk.

ERRi otsesaates nenditi, et sotsiaaldemokraatide puhul tundub, et erakond on saanud nn ühe teema erakonna maine endale, mis ei ole kõige asjakohasem ja õnnestunum.  «Sotsidel on õige aeg vaadata peeglisse,» tõdes ERRi raadiouudiste juht Indrek Kiisler. 

Keskerakonna ja Reformierakonna toetus oli veebruaris 27%. EKRE kasvatas toetust kahe protsendi võrra 14%ni, IRLi toetus on 6%.  

Vabaerakonna toetus jäi endiselt alla valimiskünnise, olles 4%. Roheliste toetus on 3%. 

Ossinovski: Eestis on palju põletavamaid probleeme kui viinapudeli hind

Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Marianne Loorents

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski leiab, et tänane reiting on näide, kuidas üks teema on vajutanud olulised sotsiaaldemokraatide ellu viidud poliitikad.

«Trall alkoholiaktsiisi ümber jätab varju tulemusliku võitluse laste vaesuse või perevägivallaga. Jätab varju selle, et meil on tänavatel rohkem politseinikke, kultuuritöötajate ja õpetajate palk tõuseb kiiremini kui kunagi varem. Retseptiravimid on soodsamad ja ravijärjekorrad lühenevad. Sellest on kahju. Eriti, kuna riigi alkoholipoliitika on juba esimesi positiivseid märke näitamas,» kommenteeris Ossinovski.

Minister selgitas, et eelmisel aastal oli Eestis poolsada alkoholisurma vähem kui varem ja 20 protsenti vähem sooritati alkoholijoobes kuritegusid. «Ka aktsiisilaekumiste puhul näeme, et katastroofi ennustavad käsitlused peegeldavad rohkem alkoholiäri pahameelt langevate kasumite pärast kui tegelikkust. Ainuüksi selle aasta jaanuaris laekus alkoholiaktsiisi 4 miljonit eurot rohkem, kui eelarves oli prognoositud,» sõnas Ossinovski. 

«Irooniliselt võiks öelda, et meie toetuse vähenemine on tunnustuseks alkoholitootjate PR-masinatele ja nad on Eesti sünnipäeva eel kahtlemata välja teeninud kopsaka preemia. Tõsisemalt rääkides, Eestis on palju põletavamaid probleeme kui viinapudeli hind. Usun, et Eesti sünnipäev annab võimaluse kõigile rahulikult mõelda sellele, mis on päriselt oluline,» ütles minister kokkuvõtteks. 

Pevkur: kas ja kui kaua on sotsid valmis sellist olukorda tolereerima?

Erakondade toetusnumbreid kommenteerinud suurima opositsioonierakonna Reformierakonna esimees Hanno Pevkur rõõmustas esmalt koduerakonna toetuse stabiilse tõusu üle. «Kui vaadata viimase kolme aasta läbilõiget, oleme 18-19 protsendilt tõusnud 27-28 protsendi peale. See on stabiilne usalduse kasv viimase kolme aasta jooksul,» kommenteeris Pevkur.  

Sotside ja IRLi madala toetuse põhjused seisnevad Pevkuri hinnangul põhiväärtustest kaugenemises. «Sotsidel küll kindlasti selline pimesi alkoholi aktsiisipoliitika eest seismine, mis on osutunud selgelt valeks ja samamoodi ka Reinsalu juhtumis sotsid ei suutnud oma põhiväärtustele truuks jääda,» selgitas Pevkur.

Mis järeldusi peaks tegema Jevgeni Ossinovski? «Esimene järeldus on see, et tehti viga. Ja neid vigu on tehtud mitu. Tegelikult on see küsimus sotsiaaldemokraatidele: kas ja kui kaua nad on valmis sellist olukorda tolereerima, kus nad on pika aja vaates siin 20% oma populaarsuselt kukkunud nelja aasta jooksul.»

«Eks see kindlasti tekitab sotside sees küsimusi, kas Ossinovski on õige mees viimaks sotse riigikogu valimistele?» - Hanno Pevkur.

Pevkuri arvates peaks sotsid saama esmalt selgust oma poliitikas ja põhiväärtustes. «Kui poliitika ja põhiväärtused on selged, siis loomulikult tuleb ka leida see inimene, kes neid väärtuseid edasi kannab. Kas see on Ossinovski või keegi teine, seda saavad ja peavad otsustama sotsid ise.»

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles