Riigikogu avaldas tänu Eesti vabariigi loojatele ja kaitsjatele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigilipp Pika Hermanni tornis
Riigilipp Pika Hermanni tornis Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikogu võttis täna vastu avalduse, milles tänab Eesti vabariigi loojaid, kaitsjaid, hoidjaid ja taastajaid.

«Riigikogu avaldab Eesti Vabariigi 100. aastapäeva künnisel Eesti rahva nimel tänu kõigile, kes on andnud oma panuse Eesti vabariigi loomisse ja selle iseseisvuse kindlustamisse. Meie rahva eriline tunnustus kuulub Eesti vabariigi rajajatele ja taastajatele, kes kasutasid ära ainukordse ajaloolise võimaluse omariikluse kättevõitmiseks. Tunnustame neid Eesti inimesi, kes võõrvõimu aastatel töötasid ja elasid kodumaal ning tagasid rahva kestmise,» teatatakse riigikogu avalduses.

«Hindame ja täname neid rahvuskaaslasi, kes säilitasid ja arendasid eesti kultuuri eksiilis ning hoidsid meie riigi õigusliku järjepidevuse ideed. Just nende töö ehitas Eestile väärtusliku silla eri põlvkondade vahele ning tegi lihtsamaks meie tagasipöördumise vabade Euroopa riikide perre,» seisab avalduses.

«Meie ühine eesmärk on minna oma riigi teise sajandisse vabadena ning töötada rahvusliku üksmeele vaimus Eesti riigi edenemise ja jätkusuutlikkuse nimel. Riigikogu väljendab oma sügavat lugupidamist ja tunnustust kõikidele inimestele, kes on jäänud truuks Eesti omariikluse aatele, toonud selle nimel ohvreid ning elanud Eesti hüvanguks,» kõlab riigikogu avalduses.

Riigikogu 65 liikme allkirjaga esitatud avalduse seletuskirjas öeldakse, et seoses Eesti vabariigi 100. aastapäevaga on riigikogul kui rahvaesindusel asjakohane avaldada tänu neile inimestele, kes on võidelnud Eesti riikluse loomise, kaitsmise, hoidmise ja taastamise nimel. Tänu neile inimestele on meil võimalik Eesti riigi 100. aastapäeva tähistada vaba riigina.

«Just rahvaesindusel on mandaat Eesti rahva nimel lugupidamist ja tänu avaldada ning sobivaim hetk selleks on seos läheneva Eesti riigi juubeliaastapäevaga,» märgitakse seletuskirjas.

Avalduse vastuvõtmise poolt hääletas neljapäeval riigikogus 77 saadikut, vastu ega erapooletu ei olnud keegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles