Kriminaalmenetlusele tähtajad seadev eelnõu läbis esimese lugemise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Riigikogus läbis esimese lugemise kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seaduse eelnõu, millega seatakse kohtueelsele kriminaalmenetlusele konkreetsed tähtajad.

Riigikogu liikmete Igor Gräzini, Toomas Vitsuti, Valdo Randpere, Artur Talviku, Peeter Ernitsa, Liisa Oviiri, Martin Helme, Henn Põlluaasa algatatud eelnõu järgi on kohtueelse menetluse tähtaeg kolm kuud, keeruka juhtumi korral kuus kuud ja maksimaalselt üheksa kuud, edastas riigikogu pressiesindaja.

Reformierakondlane Gräzin ütles eelnõu tutvustades, et konkreetsed menetlustähtajad aitavad vältida inimõiguste rikkumist.

Kehtiva kriminaalmenetluse seadustiku järgi tuleb kohtueelne menetlus läbi viia mõistliku aja jooksul. Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonis ei ole samuti sätestatud menetluse läbiviimiseks konkreetset tähtaega. Menetlusaja mõistlikkust hinnatakse Euroopa Inimõiguste Kohtu väljakujunenud praktika järgi konkreetse kohtuasja asjaolude põhjal, lähtudes muuhulgas kohtuasja keerukusest ning kaebaja ja asjaomaste asutuste käitumisest.

Raivo Aeg Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioonist sõnas, et kohtueelsele uurimisele konkreetsete tähtaegade seadmine kahjustab kannatanute huve, ent riigi kohustus on kaitsta kõiki oma kodanikke, sealhulgas kannatanuid.

Jüri Adams Vabaerakonna fraktsioonist ei toetanud samuti jäikade menetlustähtaegade lisamist kriminaalmenetluse seadustikku.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni nimel sõna võtnud Mart Helme kutsus kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seaduse eelnõu toetama.

Jaanus Karilaid Keskerakonna fraktsioonist toonitas, et eelnõu vajab veel täiendamist. Samas on tema hinnangul juba tänane arutelu suur edasiminek.

Ka otsustas riigikogu vabastada riigikohtu liige Indrek Koolmeister kohtunikuametist seoses suundumisega vanaduspensionile alates 30. juunist. Otsuse poolt hääletas 78 saadikut.

Riigikogus jäi täiskogu istungi tööaja lõppemise tõttu pooleli riigikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, selle arutelu jätkub järgmisel teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles