Ratas: PBK ei ole levitanud pahatahtlikku väärinformatsiooni (20)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Madis Sinivee / Postimees

Peaminister Jüri Ratas vastab riigikogu liikmete esitatud arupärimisele maksumaksja raha eest Pervõi Pribaltiiski Kanalist (PBK) saateaja tellimise kohta. 

Eelmise aasta lõpus esitasid Reformierakonna parlamendisaadikud peaministrile arupärimise, kus soovisid teada maksumaksja raha eest saateaja tellimise kohta PBKst. 

Ratas ütles reformierakondlaste arupärimistele vastates, et ei ole kogenud, et PBK oleks valitsuse sõnumeid kuidagi moonutanud või levitanud väärinformatsiooni.

«Pervõi Baltiiski Kanal on vabariigi valitsuse pressikonverentsidel olnud akrediteeritud juba 2012. aastast. Minu teada on nad käinud seal alates 2002. aastast. Kanalile on andnud intervjuusid nii varasemad kui ka ametisolevad valitsuse liikmed. Isiklikult ei ole kogenud, et minu sõnumid või valitsuse seisukohad pressikonverentsidel oleks teadlikult väänatud või et oleks levitatud pahatahtlikku väärinformatsiooni,» lausus Ratas.

«Seal toimub parteiline propaganda, lõhede süvendamine, elanikkonna desinformeerimine. Te tegelt teate seda, aga see on teie partei huvides. Jätkuvalt eitate oma rolli Tallinna linna juhtimises. Jätkuvalt väidate, et teil puuduks võimalus lõpetada Keskerakonna juhtimisel Tallinna maksumaksja raha raiskamine PBK-s,» küsis Arto Aas (RE).

Peaminister vastas talle, et tema «põimküsimus paneb väljakutse ette, kuidas vastata,» ning et küsimus kätkeb endast kogu halva emotsiooni PBK suhtes. «See sama kanal on suhelnud riigiga, minu teada 2002. aastast,» ütles Ratas. «Miks see varem probleem ei ole olnud? PBK on teinud intervjuusid seoses Eesti eesistumisega. See on õige suund.»

Vabaerakondlane Andres Herkel ütles, et Keskerakonna liikmete poolt saateaja tellimine on sisuliselt avalik raha vargus erakonna huvides ja küsis, kuidas Ratas sellesse suhtub.

«Avalik vargus on üheselt taunitav. Kui teie ütlete, et keegi kohalik omavalitsus on tegelenud avaliku varguse raames, siis tuleb sellest teavitada vastavaid ametiasutusi. Ma ei toeta avalikku vargust. Mina arvan, et meil on Eesti riigis pädevad uurimisasutused, kes seda peavad uurima,» nentis Ratas.

Mitmed Reformierakonna fraktsiooni liikmed rõhutasid, et peaministrile esitatud küsimuste tuumik ei peitu mitte PBK-le intervjuude andmistes, PBK osalemises valitsuse pressikonverentsidel või suitsuandurite reklaamis, vaid PBK saadete sisus ja selles, et Keskerakond tellib maksumaksja raha eest saateid, mis on erakonna propaganda. Ratasele heideti ette, et ta ei vasta küsimustele, mis on talle esitatud.

Maris Lauri ütles kõnepuldis, et tema arvates on peaministril lihtsalt raske vastatata nendele küsimustele, sest siis tuleb tunnistada, et on eksitud rängalt. «Või jääb mulje, et peaminister suhtub üleolevalt. Võib-olla see nii ei ole, aga sellise mulje see jätab,» rääkis Lauri.

«Tallinna linnavalitsus on samalt kanalilt alates 2011. a. ostnud saateid ligi poole miljoni euro eest aastas. Selle telekanali Eesti versioon transleerib 70% ulatuses Vene Föderatsiooni riikliku esimese kanali telesaateid.

Äsja Brüsselis tutvustatud uuringus «Euroopa Liidu ja Idapartnerluse riikide imago meedias» kus analüüsiti muuhulgas PBK poliitikasaateid viimase kolme aasta jooksul, sedastati, et 83% teisi maid, eriti Euroopa Liitu puudutavast infost on selles kanalis igal juhul negatiivne. Äsja avaldatud American Enterprise Institute’i Eesti analüüsis leiti, et suurim risk Eestile on Venemaa pidevad katsed lõhestada ja murendada Eesti ühiskonda, manipuleerides eestivenelasi läbi meedia ning edendades oma välispoliitilisi ja isegi territoriaalseid ambitsioone «õõnestades kohalikku valitsemist ja teravdades siseriikiikke poliitilisi ja sotsiaalseid vastuolusid». Mõlemad uuringud leidsid, et üks põhivahend nende Venemaa eesmärkide elluviimiseks on venekeelne Venemaa mõju all töötav televisioon Balti riikides, sealhulgas PBK. Kaitsepolitseiamet on kõigis oma viimaste aastate aastaraamatutes kirjeldanud põhiseadusliku korra kaitse peatükkides sama tegevust kui ohtu riigi julgeolekule,» seisab parlamendisaadikute pöördumises peaministrile. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles