Välisminister Paeti kriitikast: Sudaaniga suhete sõlmimise algatasid sa ise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Sander Ilvest

Välisminister Sven Mikser lükkas tagasi endise välisministri Urmas Paeti kriitika diplomaatiliste suhete sõlmimise eest Sudaaniga, mille presidenti süüdistatakse inimsusevastastes kuritegudes, märkides, et sellekohase otsuse algatas juba aastaid tagasi Paet ise.

«Eesti valitsus otsustas diplomaatilised suhted Sudaaniga sõlmida juba 2005. aastal, olgugi et Darfuri kriis oli selleks ajaks juba rahvusvahelise üldsuse tähelepanu all. Meenutan, et vastava otsuse tõi toona valitsusse välisminister Urmas Paet,» ütles Mikser. 

Ta lisas, et diplomaatiliste suhete sõlmimine riikide vahel, kes üksteist juba vastastikku tunnustavad, on igati loomulik. Nii on Sudaaniga diplomaatilised suhted pea kõigil ÜRO liikmesriikidel. Sudaani pealinnas Hartumis asub arvukas diplomaatiline korpus, meie piirkonnast on saatkondade tasemel esindatud Rootsi ja Norra, lisas minister.

Ehkki Sudaani suhtes on rakendatud rahvusvahelisi sanktsioone, ei takista see näiteks Euroopa Liidul omamast Hartumis delegatsiooni ning andmast Sudaanile sadade miljonite eurode ulatuses arengu- ja humanitaarabi, ammugi mitte diplomaatiliste suhete omamist Sudaaniga, selgitas minister.

Mikser sõlmis diplomaatilised suhted Sudaaniga 25. jaanuaril Etioopia pealinnas Addis Abebas toimunud Aafrika Liidu tippkohtumisel, allkirjastades vastavad dokumendid oma Sudaani kolleegi Ibrahim Ghandouriga.

Euroopa Liidu sanktsiooniveebi andmete põhjal kehtestas Euroopa Liit Sudaani suhtes esimesed sanktsioonid juba 1994. aastal. 2004. aastal kehtestas Sudaani suhtes seoses inimõiguste rikkumiste ja humanitaarkriisiga sanktsioonid ÜRO julgeolekunõukogu. 2011. aastal Euroopa Liit kujundas sanktsioonid Sudaani ja Lõuna-Sudaani suhtes ümber seoses viimase iseseisvumisega. Alates 2014. aastast kehtivad Lõuna-Sudaani suhtes eraldi EL-i sanktsioonid.  

Endine minister Paet lisas, et 4. märtsil 2009 andis Haagi Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) välja Sudaani presidendi ‘Umar Ḩasan Aḩmad al-Bashīri vahistamiskäsu. Teda süüdistatakse Dārfūris toime pandud inimsusvastastes ja sõjakuritegudes. 

«Seega tegi ICC oma otsuse neli aastat pärast seda, kui 2005 valitsus oma otsuse tegi. Pärast ICC vahistamiskäsku oli selge seisukoht, et Bashiri juhitava Sudaaniga diplomaatilisi suhteid ei sõlmita,» ütles Paet. 

Paet oli Eesti välisminister 2005. aasta aprillist kuni 2014. aasta novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles