Urmas Reinsalu riigikogu kõnepuldis.
Urmas Reinsalu riigikogu kõnepuldis. Foto: Liis Treimann

Erakondade jaanuari reitingutest kajastub märkimisväärselt tõusunud Reformierakonna toetus (28% detsembris ning 34% jaanuaris), üheprotsendilise tõusu (18%) tegid aga Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Eestimaa Rohelised (5%). Kolinal langes Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus (detsembris 15% ning jaanuaris 11%) ning Isamaa ja Res Publica Liidu toetus langes kolm protsenti, samale tasemele Vabaerakonna ja rohelistega.  

Mäletatavasti sattusid jaanuaris tähelepanu keskpunkti majandus- ja taristuminister Kadri Simson (Keskerakond) ning justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL), kellele opositsioon umbusaldust avaldas. Kõige enam jäi just viimase umbusaldushääletuse ajal silma sotsiaaldemokraatide tegevus, kus valijatele näidati - nagu tõi välja ka politoloog Tõnis Saarts - , et väärtustatakse rohkem võimulolekut kui väärtuspõhimõtteid. Nii langes kolinal nii sotside kui ka IRLi toetus. 

Nagu näha, on arvamuste avaldamine ning skandaali keskmesse sattumine - vähemalt ajutiselt - tirinud erakondade toetusnumbreid kolinal alla. 

Allpool on graafikus välja toodud viimase aasta reitinguid enim kõigutanud skandaalid. 

 
Kommentaarid (1)
Copy