Kaljulaid Ojasoo ja Reinsalu skandaalist: vajame rohkem lugupidavat suhtumist (9)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid sõidab hommikuse liinirongiga Narva.
President Kersti Kaljulaid sõidab hommikuse liinirongiga Narva. Foto: Liis Treimann

President Kersti Kaljulaid ütles Urmas Reinsalu umbusaldamist ja sellega seonduvat kommenteerides, et Eesti vajab rohkem lugupidavat suhtumist ja erinevate arusaamade aktsepteerimist.

Ajakirjanik küsis Tallinnast Narva sõitvas rongis Kaljulaidilt tema suhtumist Reinsalu isiku ümber toimuvasse, arvestades, et kaudselt sai asi alguse Tiit Ojasoo kaasamisest Eesti 100. sünnipäeva vastuvõtu lavastamisse.

«Ma just mõtlen selle peale, mis teeb meie ühiskonda selliseks, et me ei oska märgata inimeste häid kavatsusi. Me oleme praegu sobivas kohas sellest rääkima, me sõidame oranži Stadleri rongiga, mis on mugav, kiire ja vaikne. Mida me kuulsime esimesed pool aastat neist rongidest? Ainult seda, et seal ei ole kohvi. Aga rong ise on mugav,» ütles Kaljulaid.

President märkis, et inimesed tegutsevad oma äranägemise järgi ja need äranägemised on erinevad.

«Siis me peamegi arutama neid erinevusi ja jääma eriarvamusele. Ma arvan, et me vajame rohkem rahulikku arutelu ja lugupidavat suhtumist üksteise tunnetesse ja arvamustesse. Seda on meile kõigile vaja,» ütles riigipea.

Urmas Reinsalu skandaal sai hoo sisse pärast seda, kui minister kommenteeris 104 inimese allkirjastatud pöördumist president Kersti Kaljulaidile, milles taunitakse Tiit Ojasoo osalust Eesti Vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtu lavastamises.

Oma arvamusloos astus justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) Ojasoo kaitseks välja ning nimetas 104 inimese pöördumist presidendile kanakarja kambakaks. Reinsalu märkis, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis «kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust».

«Ma vabandan oma avalduse sõnastuse pärast, kui see tegi kellelegi haiget,» selgitas Reinsalu.

Opositsioon esitab Reinsalule tema sõnade pärast umbusaldusavalduse.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles