Meenutus: kuidas Keskerakond linnavõimu kritiseerinud Jaak Juske kohtusse kaebas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Juske
Jaak Juske Foto: Facebook

Kersti Sarapuu (Keskerakond) pere nõuab kriitikutelt riigikogu opositsioonist - Martin Helmelt (EKRE) ja Jürgen Ligilt (Reformierakond) - kohtu kaudu vabandust ja raha.  Sarnane juhtum on võtta ka 2009. aastast Tallinna linnavõimust, kui Keskerakond kaebas sotsiaaldemokraadi Jaak Juske kohtusse. Vaidluse võitis siis Juske. 

18. märtsil 2009 esitas Keskerakond toonase sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna esimehe Jaak Juske vastu hagi, nõudes talt avalikku vabandamist tema väidete eest Kanal2 «Reporteri» uudistesaates.

Juske ütles selles saates, et väidetavalt on suur osa Keskerakonna rahast Tallinnas saadud korruptiivsel moel.  

Sama aasta juunis jättis Harju maakohus Keskerakonna kaebuse Juske vastu rahuldamata. Kohus leidis, et Juskel oli lähtudes linna õigusaktidest ja ajakirjanduses ilmunud artiklitest õigus opositsioonipoliitikuna kritiseerida keskerakondliku linnavalitsuse tegevust.

Lisaks pidi Tallinna linnavolikogu Juskele maksma hüvitiseks üle 40 000 krooni.

Eelmisel nädalal teatas Juske sotsiaalmeedia vahendusel, et uudis perekond Sarapuu hagist Jürgen Ligi ja Martin Helme vastu, tuletab meelde tema 2009. aasta vaidlust. 

Sarapuude kohtuasi on Juske sõnul tema omast natukene erinev, sest tegemist on parlamendiliikmetega, kes on riigikoguorganites oma avaldustes vabad. Sarnaselt Juskele on kohtuasi esitatud meedias avaldatud sõnavõttude peale.

«Ühelt poolt on kõigil õigus oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda, aga see demokraatlikule debatile poliitikas küll kaasa ei aita, kui võimupartei juhtliikmed hakkavad opositsiooniliidreid kriitika pärast kohtusse andma,» ütles Juske Postimehele ja lisas, et see loob halva pretsedendi. 

Loe lisaks: 

Õigusprofessor selgitab: millal saab riigikogu liiget võtta oma sõnade eest vastutusele?

Opositsiooni kõri kallale kohtu kaudu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles