Riigikogu sotsid tahavad Reinsalult saada täiendavaid vastuseid (1)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil justiitsminister Urmas Reinsalu.
Pildil justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon jõudis tänasel koosolekul arutades järeldusele, et nad soovivad justiitsminister Urmas Reinsalult (IRL) küsida täiendavaid selgitusi tema eilse naistevastase vägivalla kohta käinud sõnavõtu kohta.

Fraktsiooni esimees Kalvi Kõva (SDE) ütles, et teiste tähtsate päevateemade seas arutati tänasel koosolekul ka justiitsminister Urmas Reinsalu väljaütlemist naistevastase vägivalla kohta. «Loomulikult kõik fraktsiooni liikmed leidsid, et Urmas Reinsalu sõnakasutus ja väljaütlemine on lubamatu ja viis meid väga hämmingusse,» lausus ta.

Reinsalu väljaütlemisest jäi sotsidele Kõva sõnul ka segaseks, et missuguse positsiooni on justiitsminister ja IRL võtnud naistevastase vägivalla suhtes – kas valitsuse poolt heaks kiidetud ja kokkulepitud plaanid, et vähendada naistevastast või perevägivalda Eestis, on jõus ja kas justiitsminister nendest kinni peab.

«Eks me kindlasti mingil hetkel püüame justiitsministrilt need vastused saata,» lausus Kõva ja lisas, et nad ei saa täpselt aru, mida justiitsminister oma väljaütlemisega mõtles. «Tervikuna on see sõnavõtt väga lubamatu.»

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles riigikogu infotunnis, et sellist sõnakasutust ning seisukohta, mis näikse õigustavat naistevastast vägivalda, ministrilt ei ootaks. «Kahtlematult on härra Reinsalu avaldus mitte ainult ebaõnnestunud, vaid kahtlematult ka ühemõtteliselt taunimisväärne,» ütles Ossinovski. 

Reinsalu ütles eile Postimehele antud videointervjuus, et kahetseb ebaõnnestunud sõnakasutust. Küsimusele, millal justiitsminister tagasi astub, vastas Reinsalu, et siis, kui on õige aeg.

Reinsalu kirjutas eile Eesti Päevalehele saadetud arvamusloos, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis «kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles